Marketing & informatie-overload: een schreeuw om aandacht

Home  |  Marketing   |  Marketing & informatie-overload: een schreeuw om aandacht

Marketing & informatie-overload: een schreeuw om aandacht

Er is iets geks met ons aan de hand. Bij steeds meer mensen wordt ADD of ADHD vastgesteld. Deze aandachtstoornissen lijken een symptoom van een veel groter probleem. Wat is er met onze aandacht aan de hand? En hoe moeten wij daar als marketeers mee omgaan?

Aandachtsproblemen

Volgens een Canadees onderzoek is onze aandachtspanne tussen de jaren 2000 en 2015 gedaald van 12 naar 8 seconden. Ook hebben hersenscans laten zien dat informatie bij veel mensen tegenwoordig minder diep de hersenen binnendringt. En dat geldt dus voor mensen zonder medische euvels of aandacht stoornissen.

Deze ogenschijnlijke verschuiving in de manier waarop (en de mate waarin) we informatie verwerken is niet gek. De wereld om ons heen heeft zich de afgelopen decennia extreem snel ontwikkeld. Het leeftempo wordt steeds hoger, we hebben steeds meer audiovisuele prikkels om ons heen en moeten meer en meer beslissingen nemen en keuzes maken over van alles en nog wat. Onze hersenen ontwikkelen zich een stuk langzamer. Evolutie heeft de ontwikkeling van technologie en informatie om ons heen niet kunnen bijbenen. Met als resultaat een staat van overbelasting van het brein voor veel mensen.

De terugtrekkende mens

Je ziet tegenwoordig dat steeds meer mensen zich er bewust van worden dat er een bepaalde grens bereikt is. De mentale of fysieke stress die hiermee gepaard gaat, zorgt voor een ongekende populariteit van ontspanningsmethodes zoals yoga, meditatie en mindfulness. Ook zie je een heuse tegenbeweging van mensen die bewust sociale media mijden, of zelfs helemaal uit de buurt van het internet proberen te blijven. Dit alles om meer rust in het hoofd te krijgen en meer grip te krijgen op de eigen aandacht.

Onbewust helpt ons brein een handje mee om overbelasting te voorkomen. Vanaf een bepaald punt scheidt hij er gewoon mee uit om informatie daadwerkelijk in zich op te nemen. We hebben namelijk een aandachtsfilter in ons brein. Dit filter zorgt ervoor dat de beperkte hersenkracht die we voor bewuste aandacht en informatieverwerking beschikbaar hebben aan belangrijke zaken wordt besteed. De rest wordt simpelweg uitgefilterd. En dat is natuurlijk niet handig wanneer je een product te promoten hebt.

Hoe verder?

Waar marketing traditioneel gezien de neiging heeft om door het aandachtsfilter te willen breken door steeds harder om aandacht te schreeuwen, zijn we nu op een punt beland waar dat averechts werkt. Zo staan we voor de grote uitdaging om ons aan te passen en aandacht voor ons bedrijf te krijgen zonder te schreeuwen, en dat je product of merk daarna ook nog eens onthouden wordt.

Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om je te realiseren hoe aandacht en herinnering werkt. Op de eerste plaats is het zo dat bewuste aandacht direct leidt tot het opslaan van een herinnering. Het nieuwheidseffect is daarbij van groot belang. Denk maar aan kinderen die volledig opgaan in nieuwe ervaringen en hier de levendigste herinneringen bij creëren. Op dat principe is mindfulness ook gestoeld. De beoefenaar richt bewust al zijn aandacht op één ding, bijvoorbeeld een appel. Door bewust met groot enthousiasme en veel nieuwsgierigheid op te gaan in alle aspecten zoals kleur, geur, en smaak, wordt de appel zo optimaal bewust ‘beleefd’. Nu zijn er talloze tips op dit gebied te vinden voor mensen die op deze manier hun aandacht willen trainen. Maar hoe je dit opwekt als derde, als marketeer, vormt een grote uitdaging. Natuurlijk moet je je campagnes vernieuwend en interessant houden, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Het organiseren van informatie

Er zijn nog een aantal details die je in het achterhoofd moet houden bij het ontwerp van je marketingstrategie. De manier waarop informatie in de hersenen wordt verwerkt en opgeslagen staat of valt met een strakke organisatie. Het brein werkt namelijk aan de hand van categorieën. Dat is waarom we ook zo goed zijn in het associëren van verschillende zaken.

Zo kan het zijn dat als je aan de kleur rood denkt, je daarbij zonder reden aan een brandweerauto denkt. Of misschien valt die lekker sappige appel voor jou ook in de categorie ‘rood’.

Om tegemoet te komen aan de drang van ons brein om orde te scheppen, moet je je communicatie-uitingen consistent en duidelijk houden. Ook hoe simpeler, hoe beter. Minimalistisch adverteren met zo min mogelijk overbodige prikkels zou wel eens de sleutel kunnen zijn
tot effectieve marketing die niet overschreeuwt.

Tijdgebonden uitingen, zoals nieuwsbrieven of reclamespots, hebben wellicht de hoogste doeltreffendheid wanneer ze in de ochtend worden verspreid, wanneer het brein van ons publiek nog fris is en niet overbelast.

 

 

Facebook Comments
PREV

Word of Mouth: een oeroude marketing kampioen

NEXT

Hipster marketing: over motivatie, autonomie & authenticiteit

WRITTEN BY:

Tim Trinh, Marketing manager, designer en fotograaf, is vanaf het begin betrokken bij Brainycloud en heeft een interesse in psychologie. Opgegroeid in een familie vol met ondernemers heeft hem doen besluiten nadat hij diverse technische opleidingen heeft afgerond en in loondienst te zijn geweest bij wereldwijd bekende bedrijven om zich volledig te richten op Marketing, Design en Fotografie.