ONLINE MARKETING:
DE BASISPRINCIPES PRAKTISCH TOEGEPAST

Wie aan online marketing doet, heeft een breed scala aan toepassingen om uit te kiezen. Banners, video’s, nieuwsbrieven, websites, ga zo maar door. De effectiviteit van deze uitingen wordt geheel bepaald door hoe we de invulling ervan vormgeven. Er bestaan psychologisch bewezen basisprincipes die daarbij sterk werken. We zullen een aantal op een rij zetten en bekijken hoe je deze praktisch kunt toepassen in elke vorm van online reclame of marketing

Het juiste aanbod

De kern van je bedrijf zit hem natuurlijk in wat je aanbiedt. Dat kan een combinatie van producten, diensten en service zijn. Hoe je dit aanbod communiceert, is van cruciaal belang. De klant kan precies op zoek zijn naar het product dat jij aanbiedt, maar als het op de verkeerde manier aangeboden wordt, stapt hij moeiteloos naar de concurrent.

Keuze

Het is essentieel om precies de juiste hoeveelheid keuzes te bieden. De consument wil graag het gevoel hebben zelf tot een keuze te komen, maar onbewust wil hij ook niet teveel moeite doen en het is dus goed om hem een handje te helpen door het aanbod goed in te richten. Wat prijs betreft, zijn we geneigd een gulden middenweg te kiezen. Een te goedkoop product vinden we verdacht, maar we willen ook niet teveel uitgeven. Zorg dus dat er altijd een goedkoop en een duur alternatief is voor het product dat je eigenlijk wilt verkopen. Dit noemen we ook wel het lokaas-effect. Pas wel op dat je het aanbod niet te groot maakt. Wanneer er keuzestress ontstaat, werkt dat juist verlammend en zal de potentiële klant de aankoop geheel laten zitten.

Schaarste

Een andere handige truc is het creëren van een gevoel van schaarste. In webshops kan dit worden toegepast door aan te geven dat er van het artikel nog maar enkele stuksop voorraad zijn. Wanneer de klant in principe al geïnteresseerd is in het artikel, leidt dit ertoe dat hij niet meer verder zoekt, uit angst dat de voorraad op raakt.

Een andere toepassing van het schaarste-principe is om een aanbieding een deadline te geven. Breng duidelijk naar voren dat er wel voor een bepaalde datum besteld moet worden, dat kan zelfs met een aftellende klok. Ook dit zorgt weer voor angst om buiten de boot te vallen en bespoedigd het aankoopbesluit.

Verliesbeperking

Traditionele marketing richt zich vaak op het aanprijzen van producten of diensten. Er wordt vooral bejubeld hoe geweldig het product is en waarom men het echt moet kopen. Maar vanuit de menselijke psychologie gezien, is het effectiever om het precies vanuit de andere hoek te benaderen. Benadruk in je teksten dat de klant geld of tijd verliest of iets wezenlijks zal missen wanneer hij niet op het aanbod ingaat. Onbewust stuurt de angst voor verlies ons gedrag sterker dan het verlangen om een bepaalde winst te behalen.

Een ietwat positievere toepassing van ditzelfde principe is ook mogelijk. Zorg dan dat je het financiële verlies van een aankoop verzacht door bijvoorbeeld een extraatje aan te bieden, of een kortingscoupon voor bij de volgende aankoop.

De juiste visuals

Het visuele marketingontwerp is misschien nog wel belangrijker dan de inhoudelijke vormgeving van het aanbod. Aankoopbesluiten nemen we namelijk vanuit het oerinstinct dat in onze hersenen ingebakken zit. En dit oerbrein reageert het sterkst op visuele prikkels.

Kleur

Kleuren wekken emoties op. Zo zorgt de kleur blauw voor vertrouwen, spoort geel tot denken aan en staat oranje voor actie en impulsiviteit. Dit soort effecten kunnen slim toegepast worden in het ontwerp van websites of advertenties.

Foto’s van mensen

Een ander belangrijk aspect van de visuele vormgeving is het gebruik van afbeeldingen. Het is aan te raden om foto’s te gebruiken van echte mensen. De mens is een sociaal wezen en wordt aangetrokken door afbeeldingen van gezichten, met name de ogen. Foto’s waarbij de persoon het publiek aankijkt zijn dan ook extra effectief.

Het kudde-instinct

Het sociale aspect van de mens kan ook nog op andere manieren toegepast worden bij marketinguitingen. We kunnen namelijk nog een stapje verder gaan en stellen dat de mens een kuddedier is. In onbekende of onzekere situaties zullen we altijd om ons heen kijken wat de kudde doet. Als we zelf even niet meer weten wat de juiste actie is, zullen we al snel het gedrag van de kudde imiteren.

Sociale bewijskracht

Vanwege dit kuddegedrag is het belangrijk om sociale bewijskracht op te bouwen. Dat is content die bewijst dat andere mensen jouw product of dienst hebben afgenomen en dat het hen bevalt. Dit kan in de vorm van online reviews, aanbevelingen door een deskundige of bekende persoon, keurmerken of het nadrukkelijk vermelden van hoeveel leden of klanten je al hebt. Ook connectiviteit via social media kan hier als krachtige tool voor worden ingezet.

Wederkerigheid

Ook leidt onze sociale inborst tot een ander bijzonder fenomeen: het principe van wederkerigheid. Iedere mens houdt onbewust bij hoeveel hij van anderen krijgt en hoeveel hij zelf voor anderen doet. Dat kunnen liefdadigheidsdaden zijn, maar het principe gaat ook op voor financiële en materiële transacties. Voor wat hoort wat. Op het moment dat je je klant een gunst verleend, door bijvoorbeeld een gratis proefmonster op te sturen, zal deze vanuit de ingebouwde drang tot wederkerigheid geneigd zijn je product te kopen. Dit weggevertje is nog effectiever dan het eerder genoemde extraatje om het financiële verlies te verzachten.

Er zijn nog veel meer psychologische principes die toegepast kunnen worden in de online marketing. Maar deze basisprincipes op gebied van het aanbod, de visuele vormgeving en het sociale aspect geven alvast een sterke fundering voor het aantrekken van potentiële klanten en het verhogen van conversie.

Recommended Posts