Hipster marketing: over motivatie, autonomie & authenticiteit

Home  |  Lifestyle   |  Hipster marketing: over motivatie, autonomie & authenticiteit

Hipster marketing: over motivatie, autonomie & authenticiteit

Je kent ze wel: die twintigers met geruit overhemd, zwart brilmontuur en onberispelijk verzorgde snor. Misschien zit je er regelmatig tussen, zelf ook met MacBook Pro in de plaatselijke koffiebar die bekend staat om de zelfgebakken biologische brownies. Maar jij bent geen hipster, toch?

Het hipster-zijn is een grote paradox. Het is een subcultuur die zijn oorsprong heeft als tegenbeweging die zich vooral verzet tegen de consumptiemaatschappij. En tegenover de ‘kudde’ van gewillige consumenten staat dus de individualistische hipster. Zo individualistisch dat hij ook niet bij de hipster-kudde wil horen.

Bovendien lijkt het tegenwoordig juist populair om anti-hipster te zijn. Zowel hipsters als non-hipsters keren zich tegen het fenomeen. Het doorsnee publiek bestempelt hen als betweterig of arrogant. De ‘ware hipsters’ zullen hoofdschuddend beamen dat deze sell-outs alleen voor het uiterlijk gaan zonder gevoel voor de achterliggende kernwaarden.

De hipster als doelgroep

Toch heeft het marketingwezen al lang in de gaten dat hipsters een interessante doelgroep zijn. Het zijn vaak goed-opgeleide personen in een leeftijdsgroep met baan en zonder gezin – wat resulteert in een relatief hoog vrij besteedbaar inkomen. Bovendien is het een groep die voor kwaliteit boven kwantiteit gaat, en daar ook best wat voor over heeft. Maar al te graag wordt er daarom geprobeerd om hen lokaal geproduceerde producten, authentieke vintage kleding en ogenschijnlijk onbekende streetfood festivals aan te smeren.

En daar komen we in de knel. Door de hipster zo prominent als doelgroep neer te zetten, wordt hij geconfronteerd met zijn eigen consument-zijn. En dat was nou net niet de bedoeling.

Maar hoe spreek je dan een doelgroep aan die geen doelgroep wil zijn?

De juiste motivatie

Op de eerste plaats is het verstandig om je niet te sterk op het stereotype te richten. Aangezien geen enkele hipster zichzelf als zodanig zou omschrijven, identificeren ze zich ook niet met het uiterlijk beeld van de groep. Ook met aanbiedingen smijten of je bedrijf te groots neerzetten werkt averechts. De hipster is immers niet uit op snel scoren, maar gaat liever voor een uniek product van hoge kwaliteit.

Omdat traditionele reclamepraatjes dus niet werken, is het belangrijk om deze doelgroep op een andere manier te motiveren. Realiseer je dat er twee verschillende soorten motivatie bestaan: extrinsiek en intrinsiek. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf, binnen de marketing kun je hierbij denken aan beloning in de vorm van prijsacties. Intrinsieke motivatie komt echter van binnenuit en hangt samen met beleving en emotie. Deze tweede variant van motivatie speelt een sleutelrol bij een duurzame klantbinding.

Tips

Twee aspecten waarmee je intrinsiek kunt motiveren zijn waarden en autonomie. Vooral voor een hipster-publiek zijn deze twee sleutelwoorden extreem belangrijk, maar eigenlijk geldt dit in groeiende mate voor alle consumenten.

Waarden

  • Welke waarden vormen een drijfveer voor jouw doelgroep? Communiceer hoe jij met jouw bedrijf of merk hierop aansluit
  • Voor een hipster-doelgroep kunnen dit waarden zijn op gebied van originaliteit, duurzaamheid en authenticiteit

Autonomie

Niet alleen hipsters houden van autonomie. Alle mensen hebben een aangeboren drang naar zelfstandigheid. Niemand wil keuzes opgedrongen krijgen, en zeker niet wanneer dit door een marketeer gebeurt. Door de consument de touwtjes in handen te laten houden, of hem in ieder geval het gevoel te geven dat hij die in handen heeft, zal hij een positief gevoel hebben over zijn interactie of transactie met jouw bedrijf.

  • Communiceer open en eerlijk
  • Communiceer op een persoonlijk niveau waarbij je je als partner van de consument gedraagt
  • Zorg ervoor dat de klant altijd verschillende opties heeft om uit te kiezen

Door het gebruik maken en in stand houden van waarden en autonomie, bouw je een vertrouwensrelatie op met je hipster-publiek, maar dit gaat zeker ook op voor andere doelgroepen. Het is een langetermijnstrategie die misschien wat meer moeite kost, maar je zeker een stabiel en betrokken klantenbestand op kan leveren.

 

 

Facebook Comments
PREV

Marketing & informatie-overload: een schreeuw om aandacht

NEXT

Waarom kopen pijn doet

WRITTEN BY:

After working as a marketing manager for a worldwide company for more then 5 years while running my own graphic design business on the side I decided that it was time for a change. I started Brainycloud Marketing in order to go back to the Marketing Basics while adding a little more psychology Meanwhile I like to write about health and lifestyle related things on the Dutch blog Leefjewel.nl. If you are interested in spreading some of your blog's content via this extra channel, do not hesitate to contact me. I'll be glad to help you out.