hoe maak je in deze tijd gebruik van wom marketing?
Worth of mouth: een oeroude marketing kampioen
Ieder jaar duiken er weer talloze nieuwe marketing buzzwords op. De strategieën blijven zich vernieuwen en verhippen. Toch komen we maar niet van één oeroude waarheid af: niets kan op tegen mond-tot-mondreclame, of in het Engels: word of mouth marketing, afgekort tot WOM.
Totdat de dag aanbreekt waarop neuromarketeers de koop-knop in onze hersenen vinden, zal mond-tot-mondreclame de meest effectieve vorm van reclame blijven. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Mensen zijn groepsdieren die graag met elkaar praten en elkaar zo beïnvloeden. Dit is het natuurlijke WOM-principe.
Eeuwenoud en onverlaten
Evolutionair gezien heeft het te maken met het vermijden van risico. Waarom zou je riskeren vergiftigd te raken door het eten van onbekende besjes? Maar als je buurman je zegt dat hij ze gister nog op het menu had, dan zullen ze wel in orde zijn. Dit verklaart waarom de effectiviteit van mond-tot-mondreclame niet snel zal afnemen, hoe onze wereld ook verandert. Wist je trouwens dat operazangers in de 17e eeuw al publiek inhuurden om ‘Bravo!’ te roepen om zo de rest van het publiek op hun hand te krijgen? Ook als marketingtool is het dus niets nieuws onder de zon. De toepassing en vorm waarin we het tegenwoordig gieten, is door de jaren heen natuurlijk wel veranderd.
Van mond tot reclame
Op eerste gezicht lijkt het natuurlijke fenomeen misschien moeilijk te sturen voor een gerichte toepassing op marketinggebied. Als mensen van nature willen praten, is het dan überhaupt nodig om ze hier extra toe aan te sporen? Het is zeker waar dat ook zonder marketeers Word of Mouth gewoon zijn werk doet. Toch kun je wel gunstige omstandigheden creëren die WOM aansporen. En belangrijker: je hebt invloed op hóe er over je gepraat wordt en welk verhaal er doorverteld wordt. En daar zit de kracht: biedt je publiek een goed verhaal, baken dit duidelijk af, betrek en inspireer je publiek. Wees daarbij interessant, en vooral relevant. Bedenk niet zozeer wat je wilt vertellen, maar vooral ook wat het publiek graag wil horen. Houdt daarbij rekening met een samenspel van alle contactmomenten die de klant met je bedrijf heeft. Van radio-jingles en billboards, tot bestelprocessen en het contact met je klantenservice voor ondersteuning.
Word Of Mouth marketing in een digitaal tijdperk
Nieuwe media, en vooral sociale media zijn een perfect platform voor WOM-strategieën. We communiceren daar op dezelfde manier als hoe we in de oertijd om het kampvuur kennis deelden. Met twee grote verschillen: het bereik is oneindig veel groter, en like- en deel-buttons zorgen ervoor dat verhalen nog veel gemakkelijker en dus sneller verspreid worden. Er zijn verschillende aanpakken mogelijk voor het aanzwengelen van WOM. Drie van de belangrijkste zijn:
• Buzz:
Buzz-marketing houdt in dat we een sneeuwbaleffect op gang brengen om steeds meer geroezemoes over je bedrijf of product te creëren. Er wordt vaak via verschillende media of evenementen kleine stukjes informatie verspreid die nieuwsgierig maken naar een nieuw product. Apple was ooit pionier op dit gebied, en nog steeds heer en meester over deze marketingtechniek.
• Viral:
Bij viral marketing gaat het ook om een sneeuwbaleffect, maar dan heviger. Het gaat uit van een enkel contactpunt, meestal online, bijvoorbeeld een bepaalde video op Youtube, en verspreid zich daarvandaan razendsnel als een virus.
• Influencers:
Marketing via influencers begint bij contact met een persoon die invloed heeft op je doelgroep. Traditioneel waren dit vooral beroemdheden en deskundigen die je product of merk zichtbaar maken of aanprijzen. In de digitale wereld zie je vaak dat merken bloggers of instagrammers gebruiken om hun producten te marketen. Belangrijk is om goed in de gaten te houden wie op welk moment invloed heeft, want roem was nog nooit zo vergankelijk als vandaag de dag.
Conclusie
WOM blijft een samenspel van verschillende factoren. De klant zal al zijn ervaringen bijeen bundelen en daar een eigen conclusie uit trekken voordat hij zijn verhaal verder vertelt. Beschouw het dus niet als een campagne-gebonden strategie, maar besef je dat het een doorlopend proces is.
Campagnes zijn goede middelen om het gesprek op gang te brengen. Maar invloed op de inhoud van het gesprek vereist continue aandacht voor gunstige randvoorwaarden, buiten het directe marketingveld:
• Lever consistente kwaliteit
• Biedt consistente service
• Verkondig een consistente boodschap
Door deze punten continu te monitoren en bij te sturen, kun je een geweldige klantervaring leveren die het doorvertellen waard is.