Woke Marketing & bedrijven
Waarom bedrijven zich steeds meer bemoeien met sociaal maatschappelijke kwesties en hun werkelijke product steeds minder aandacht krijgt.
Halverwege de jaren 2010 gingen veel bedrijven ervan uit dat filantropie de toekomst van marketing was. Heb je een ondermaats product? Is je klantenservice waardeloos? Het maakt niet uit, je bedrijf geeft geld aan goede doelen, dus het komt allemaal goed!
Hoe cynisch ik ook klink, ik ben bij lange na niet zo cynisch als de bedrijven die van het goede dat zij doen een centrale pijler van hun marketingstrategie hebben gemaakt. Er is sprake van goed doen en het hebben van dingen zoals strategieën voor sociale verantwoordelijkheid. En er is bescheiden opscheppen over hoeveel verschil je maakt. Velen van ons vonden deze gang van zaken volkomen absurd.
De aanhoudende haast onder bedrijven om zichzelf zo deugdzaam of ‘woke’ mogelijk te maken, tilt de zaken echter naar een ander niveau.
Zoals de meeste dingen, start dit bij de top
Treed binnen in de wereld van Google…
In de afgelopen jaren heeft Google badges geïntroduceerd die ons vertellen of een bedrijf:
- In eigendom is van een vrouw
- In eigendom is van een persoon met een donkere huidskleur
- LHBTQ+ vriendelijk is
Waarom moet Google aangeven of een bedrijf eigendom is van een vrouw? Moeten mensen specifiek winkelen bij bedrijven waarvan vrouwen eigenaar zijn omdat ze niet kunnen slagen zonder deze extra ondersteuning?
Positieve Discriminatie in de marketing
Op een vergelijkbare manier, wat heeft de etniciteit van een bedrijfseigenaar hiermee te maken? Als je in de Google-wereld het geluk hebt bedrijfseigenaar en zwart te zijn, krijg je misschien extra zichtbaarheid op Google Maps, waardoor meer mensen naar je website en locatie worden geleid.
De Kringloper Almere is gelukkig gezegend met twee badges!
Er is veel dat we kunnen zeggen over woke marketing en de LHBTQ+ vriendelijke badge. Wat betekent dit? Betekent het feit dat een bedrijf dit niet vermeldt, dat het niet vriendelijk is jegens leden van de LGBTQ+-gemeenschap? Zouden mensen zelfs afgeschrikt kunnen worden om zo’n bedrijf te bezoeken omdat het lijkt alsof ze zich alleen op deze gemeenschap richten?
Bovendien moeten we zeker de vraag stellen over ‘positieve discriminatie’. Welke badge, ondersteuning of extra zichtbaarheid geeft Google je bijvoorbeeld als je een heteroseksuele blanke man bent die een bedrijf heeft? We kunnen de hele dag discussiëren over dat ze het niet nodig hebben, maar dat hebben ze wel als het zo doorgaat! Door misplaatst te proberen het ene probleem op te lossen, leggen we gewoon de basis voor het creëren van een ander probleem.
Cancelcultuur in de marketing?
Het voelt alsof initiatieven om mensen die werkelijk in nood verkeren te steunen, slechts worden gedaan omdat het er goed uitziet en bepaalde delen van de samenleving aanspreekt. Zijn bedrijven als Google bang om te worden “geannuleerd” of zoiets als ze niet meespelen met het woke marketing spel?
Woke marketing en "toon jouw pride"
Under Armour's "Pride-collectie" laat zien dat mensen genoeg hebben van woke marketing
Under Armour is een van ’s werelds meest populaire sportkledingmerken. Of je nu kleding wilt kopen voor modedoeleinden of om te sporten, er is altijd wel iets te vinden dat de moeite waard is om te dragen. Maar waar Suitsupply, in hun prikkelende campagnes, slim gebruik maakte van de psychologie van weerstand, gaat Under Armor een stapje verder met het product zelf. Eerder dit jaar lanceerde Under Armour namelijk zijn nieuwste “Pride-collectie”.
De bovenste opmerking in de onderstaande afbeelding geeft een klein voorproefje van de mate waarin de samenleving in het algemeen genoeg begint te krijgen van dit spul.
Als samenleving lijken we het steeds meer over integratie te hebben, maar toch blijven we overal etiketten op plakken, wat vaak weinig anders doet dan meer verdeeldheid zaaien.
Uiteindelijk zullen we in een situatie terechtkomen waarin merken uiteindelijk worden “geannuleerd” omdat ze over zichzelf struikelen om meer “woke” en ” inclusief” te zijn dan de andere merken. Als je ooit op Twitter een discussie tegenkomt tussen mensen die ruziën over wie het meest integer is, dan ziet het er precies zo uit.
Toon je pride in word
Om niet achter te blijven in de strijd om te zien wie het meest woke techbedrijf is, heeft Microsoft deze zomer de onderstaande functie toegevoegd aan Microsoft Word.
Ik weet niet zeker hoe vaak mensen dit gebruiken – of zelfs hoeveel mensen weten dat het er is – maar het lijkt de meest zinloze functie die er is.
“Je trots in Word tonen” maakt je schrijfstijl er niet beter op. Alhoewel, afhankelijk van het doel van je tekst, vind je misschien een klant die het prachtig vindt of een leraar die het een hoger cijfer wil geven!
Gewoon oldskool en schaamteloos een product of dienst promoten?
Bizar genoeg is Heineken er ook bij betrokken!
In samenhang met het thema discriminatie is Heineken onlangs in opspraak gekomen door een reclamecampagne waarin inenting tegen COVID-19 leek te worden gepromoot.
Velen wezen op de rol van Heineken als belangrijkste partner van het World Economic Forum. Laat je vaccineren zodat je naar een bar kunt gaan, ons bier kunt drinken en geld door de economie kunt laten stromen!
Hoewel het heel attent van Heineken is om mee te doen aan gezondheids- (of politieke!) campagnes, blijft de onmiskenbare geur van hypocrisie in de lucht hangen. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt alcohol als een factor in ongeveer 5% van alle sterfgevallen in de wereld, waarmee het ruimschoots in de top vijf van oorzaken en bijdragers van het sterftecijfer staat. Heineken is blij dat je zijn bier drinkt en gezondheidsproblemen veroorzaakt met alcohol. Het is niet winstgevend als je aan iets anders sterft!
Bedrijven moeten zich op zaken concentreren!
Bedrijven hebben ongetwijfeld een rol te spelen in de evolutie en vormgeving van de samenleving.
Die rol mag echter niet het creëren van verdeeldheid inhouden! Als pogingen om dingen met goede bedoelingen te doen uiteindelijk discriminerend blijken te zijn, moeten deze dingen worden aangepakt in plaats van ze gewoon onder het tapijt te vegen. Het is ongelooflijk hoeveel mensen snel wijzen op begrippen als “wit voorrecht” als een excuus, alsof twee misstanden plotseling een recht maken.
Als bedrijven echt inclusief willen zijn, moeten ze zich weer op het bedrijfsleven concentreren. Maak geweldige producten en services die mensen willen gebruiken, en niets anders is van belang.
ESG Score & Woke push van bedrijven
Onze “eigen” Adam heeft een goede verklaring voor de woke marketing trend. De zogenaamde ESG Score. Is dit een nieuwe trend? Bekijk het fragment uit Joe Rogan.
Ook in een museum ontkom je er niet aan
Eva Vlaardingenbroek verhuisde in februari 2021 naar Zweden en werd daar, tijdens een museum-uitje, geconfronteerd met een heuse woke-sessie:
“Dus ik was onlangs in het Zweeds Nationaal Museum hier in Stockholm en wat een leuke ervaring had moeten zijn, omringd door historische rijkdom en schoonheid, veranderde in een wakkere hersenspoelsessie waardoor ik mijn kalmte verloor. Je weet hoe ze in musea deze kleine beschrijvingsbordjes naast alle kunstwerken hebben om iets te zeggen over de kunstenaar, de titel van het werk en meestal een beschrijvende tekst over de stijl van het werk….”
Amsterdam = Woke marketing next level
Nadat de bekende regenboogvlag een flinke update heeft gehad (en hier en daar voor wat commotie zorgde) heeft gemeente Amsterdam besloten om ook hun regenboog nota een update te geven, we zijn hier voorlopig nog niet vanaf.