Skip to content
Website ontwerp en SEO: Scoort een mooie website beter en waarom krijg ik steeds minder verkeer?

Website ontwerp en SEO

Advies van Google over website-uiterlijk is niet nieuw: een website van hoge kwaliteit is eenvoudig te bereiken.

Een van de bekendste voorzieningen binnen de SEO-branche zijn de regelmatig verschijnende SEO Hangouts van Google, die ook op het Google Search Central YouTube-kanaal worden geplaatst.

Google krijgt wel geregeld kritiek – vaak van mensen die hun organische ranking, zichtbaarheid en traffic zagen kelderen nadat het algoritme weer eens werd geüpdatet. Maar het merk en de belangrijkste mensen uit het search-team zijn altijd vrij open geweest.

website ontwerp heeft impact op SEO

Een discussie die de afgelopen website ontwerp en SEO: Verlies geen bezoekers! maand veel aandacht trok, ontstond toen John Mueller van Google antwoord gaf op een vraag over een geleidelijke afname van websitebezoekers.

Het fantastische online magazine Search Engine Journal publiceerde erover onder de kop “Google Suggests A Site’s Appearance Can Impact Rankings” 

(vertaald: Google suggereert dat het uiterlijk van een website de ranking kan beïnvloeden). Het advies van Mueller klinkt prima, tot je wat dieper in de materie duikt…

Disclaimer: Dit is geen uithaal naar Mueller of Google!

De SEO Hangouts van Google zijn niet bedoeld als gelegenheid om specifieke antwoorden over je website te krijgen. Als je een gratis controle en feedback op je website wilt, kun je eens kijken naar de webinars van SEMRush en soortgelijke evenementen. Zij zijn regelmatig op zoek naar bedrijven die vrijwillig onder de loep genomen willen worden.

Met dat in het achterhoofd, begrijp je dat Mueller maar lastig meer dan algemeen advies kan geven.

"Soms spelen kleine verschillen een grote rol in hoe mensen je website zien. Als je bijvoorbeeld iets over een financieel onderwerp hebt en je hoort van mensen "tja, de informatie is in orde maar de presentatie is amateuristisch", dan kan dat wel degelijk een weerspiegeling zijn van hoe men je website waardeert. En op lange termijn is dat iets wat je ook in de zoekresultaten terugziet."

Geleidelijke afname traffic = waarschijnlijk kwaliteitsprobleem

In dit geval zoomde Mueller in op de waarschijnlijkheid dat er sprake is van problemen rondom kwaliteit. Immers zou een probleem met webspam tot handmatige bestraffing leiden of tot een plotselinge afname op het moment dat er een update wordt uitgerold, en dus geen geleidelijke achteruitgang vertonen.

Over het belang van oog voor detail, zei Mueller het volgende:

“Soms spelen kleine verschillen een grote rol in hoe mensen je website zien. Als je bijvoorbeeld iets over een financieel onderwerp hebt en je hoort van mensen “tja, de informatie is in orde maar de presentatie is amateuristisch”, dan kan dat wel degelijk een weerspiegeling zijn van hoe men je website waardeert. En op lange termijn is dat iets wat je ook in de zoekresultaten terugziet.”

Daar heeft Mueller gelijk in, maar het is nou niet bepaald nieuws.

Website ontwerp en SEO: wat is belangrijk?

Bij het beantwoorden van de vraag, verwees Mueller ook naar een blog van Google Search Central uit 2019 waarin Google’s richtlijnen rondom E-A-T (Expertise, Authority, Trust) werden aangehaald. Dit specifieke artikel ging over zogenoemde core updates, en wekt inderdaad de verwachting dat je site geleidelijk in de organische zoekresultaten zal zakken of opklimmen in plaats van dat het snel zou gebeuren.

De Hangout deed ook denken aan gebruikerservaring en Google’s Page Experience Update, twee factoren die we eind 2020 al bespraken. De Page Experience Update werd vanaf medio juni uitgerold, ironisch genoeg vlak voordat deze Hangout met de befaamde vraag uitkwam.  

Maar wanneer je het hebt over de kwestie van websitekwaliteit, kunnen we tot meer dan tien jaar terug kijken (in zoekmachineland alsof we teruggaan naar het Romeinse Rijk!). Toen werd namelijk de Google Panda update uitgerold in februari 2011.

De boodschap? Alles wat er nodig is voor een geweldige website ligt binnen handbereik!

Het is fantastisch dat Google zo open en transparant is over wat bedrijven kunnen doen om hun website ontwerp te verbeteren. Volgens Google moeten website ontwerp en SEO dan ook gewoon samengaan.

Maar als we als ondernemers eens eerlijk zijn tegenover onszelf, moeten we toegeven dat we Google niet hoeven te vragen wat we moeten doen. Ze hebben het ons allang gezegd! Toch luisteren ondernemers vaak niet en wanneer hun website dan flopt, wordt er met de vinger naar Google gewezen. Maar deze informatie wordt al jarenlang steeds weer herhaald. Wat zou jij doen met een werknemer die al tien jaar lang je adviezen negeert? Je had hem waarschijnlijk allang de deur gewezen, toch?!

Details maken het verschil

Een kort overzicht van algoritme-updates

  • SSL: Hoewel https:// al sinds 2014 een bekende rankingfactor is, zijn 20% van de websites nog steeds niet beveiligd.
  • Mobile First: Google rolde in 2020 hun mobile-first indexing uit voor het gehele web. Dit plan kondigde ze al in 2016 aan.
  • Pagina Ervaring: Google kondigde in mei 2020 de Page Experience Update aan die vorige maand werd uitgerold.
  • Vertrouwen: Google’s allereerste set van Google Panda-kwaliteitsrichtlijnen hadden het in 2011 over vertrouwen. “Zou jij deze website je creditcardgegevens toevertrouwen?” was zelfs een van de voorbeeldvragen in de richtlijnen!

Een nieuwe website nodig? Brainycloud helpt!

Hulp nodig met het ontwikkelen van een nieuwe website? Onze webdesign-experts kunnen u helpen met bouwen van een nieuwe website. De websites die wij maken zijn niet alleen mooi, maar scoren ook goed in Google! Nog geen klant bij Brainycloud? Dan ontvangt u standaard 10 procent korting op uw eerste opdracht!
10% Korting

Gebruikerservaring website

Het probleem met gebruikerservaring is dat we steeds afwachten tot de boel in elkaar zakt voordat we actie ondernemen. Doen we dat ook met andere aspecten van ons bedrijf? Natuurlijk niet!

Kijk, gebruikerservaring lijkt misschien wat overweldigend als je nog weinig ervaring hebt met SEO. Maar dat is geen goede reden om content van lage kwaliteit te schrijven of artikelen te plaatsen die vol staan met spelfouten! Dat zijn het soort details waarmee je een groot verschil kunt maken – zeker als je budget beperkt is en je geen designer, ontwikkelaar of professionele SEO-hulp kunt inschakelen. Het klinkt misschien wat raar uit onze mond, maar je hoeft ons echt niet in te huren om simpele klusjes voor je te klaren!

Alles wat je nodig hebt voor een geweldige website heb je al binnen handbereik. Maak er gebruik van!

Wanneer je begint te groeien, kun je eens naar technische SEO-aspecten kijken of nadenken over linkbuilding. Je kunt niet vliegen eer je vleugels hebt, dus zorg ervoor dat je eerst de basics op orde brengt! Heb je tijd over? Check dan ook eens de complete uitzending hieronder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.