Skip to content
UX design: 4 tips om direct toe te passen voor SEO

UX design tips: 4 tips voor SEO

Verbeterde gebruikerservaring = hoger in Google

Deze vier UX design tips helpen je om beter te scoren in de resultaten van de zoekmachines. Voordat we verder gaan geven we je eerst wat achtergrond informatie. Er bestaan namelijk veel mythen en een aanzienlijke hoeveelheid desinformatie omtrent SEO. Zelfs wanneer een medewerker van Google in de openbaarheid iets zegt of advies geeft, vindt men dat verdacht en neemt de search community al snel de wapens op.

Toch is er één ding dat algemeen als waar wordt beschouwd: als Google je van tevoren over een update waarschuwt, is het een belangrijke.

Google’s Page Experience Update

UX design tips for SEO 2021
Good UX design results in more conversion.

Afgelopen mei kwam de meest recente melding toen Google een update op gebied van pagina-ervaring aankondigde. Naast het aankondigen van de update, gaf Google aan zes maanden voor het uitrollen nog een herinnering te zullen geven. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we de update op zijn vroegst in het voorjaar of in de vroege zomer van 2021 verwachten.

De Page Experience Update zal de huidige rankingfactoren verbeteren met een focus op wat Google ‘Core Web Vitals’ noemt. Google heeft al gezegd jaarlijks nieuwe pagina-ervaringsfactoren te zullen toevoegen. Daarom denken we dat er een aantal jaar aan updates rondom pagina-ervaring aankomt, voordat deze factoren volledig in de kern van het zoekalgoritme verankerd zullen zijn.

Voor de eerste update draaien deze Core Web Vitals om paginasnelheid.

Het is geen verassing dat Google van plan is om metrics rondom gebruikerservaring (UX) centraal te stellen in zijn algoritme. Search Engine Land wees op onderzoek van Screaming Frog waaruit blijkt dat slechts 15% van alle websites een Core Web Vitals-test doorstaat als de update vandaag zou worden uitgerold. En nog verbazingwekkender is dat alle factoren uit de Page Experience Update ook nu al in meer of mindere mate bij de ranking meespelen!

Door nu op je gebruikerservaring te focussen, kun je dus direct je zoekranking verbeteren. Bovendien sta je dan fantastisch in de startblokken wanneer de Page Experience Update in 2021 live gaat.

We hebben vier UX design tips op een rij gezet die je meteen op je website kunt aanpakken:

UX design Tip 1: Optimaliseren paginasnelheid

De PageSpeed Insights-tool van Google is al jarenlang een waardevol hulpmiddel. Het is haast onvoorstelbaar dat er nog websitebeheerders zijn die de tool niet kennen!
In het kader van de Page Experience Update, is de tool vooral effectief omdat het je vertelt hoe goed je scoort op gebied van Google’s Core Web Vitals. Dat zijn:

  • Largest Contentful Paint, of LCP, meet hoe snel de content op je hoofdpagina laadt. Volgens Google moet LCP binnen 2,5 seconden gebeuren nadat je pagina begint te laden.
  • First Impact Display, of FID, meet hoe snel een webbrowser reageert bij interactie van de gebruiker met elementen op de pagina. Volgens Google moeten je pagina’s een FID onder de 100 milliseconde hebben.
  • Cumulative Layout Shift, of CLS, meet hoe vaak gebruikers onverwachte verschuivingen in de lay-out ervaren. Dit is in principe een controle op de kwaliteit en stabiliteit van je responsive design. Volgens Google mogen pagina’s een CLS-frequentie van maximaal 0,1% hebben.

Naast de Core Web Vitals, levert de PageSpeed Insights-tool een breed scala aan gegevens op en toont het je zelfs specifieke acties die je kunt ondernemen om je paginasnelheid te optimaliseren. Je kunt de aanbevelingen aan een ontwikkelaar doorgeven zodat hij of zij deze kan implementeren zonder dat je zelf technische kennis nodig hebt.

Als je PageSpeed Insights nog niet gebruikt voor het monitoren van je laadprestaties, loop je gigantische kansen mis.

Een nieuwe website nodig? Brainycloud helpt!

Hulp nodig met het ontwikkelen van een nieuwe website? Onze webdesign-experts kunnen u helpen met bouwen van een nieuwe website. De websites die wij maken zijn niet alleen mooi, maar scoren ook goed in Google! Nog geen klant bij Brainycloud? Dan ontvangt u standaard 10 procent korting op uw eerste opdracht!
10% Korting

UX design Tip 2: Mobiele vriendelijkheid

Vanaf september 2020 rolt Google langzaam maar zeker mobile-first indexing uit voor het gehele internet, nadat ze dit initiatief in 2016 al aankondigden.

Mobile-first indexing betekent dat Google in eerste instantie de mobiele versie van je website gebruikt om je pagina’s te ranken. Zo kun je zelfs met een bijzonder sterke desktop-UX je rankings zien kelderen als je website niet goed presteert op mobiel.
Als je nog steeds geen responsive design hebt en je traffic nog niet is afgenomen, is dit je laatste kans om actie te ondernemen.

Wacht niet langer af. Stap vandaag nog over op een responsive design voor je website!
Als je niet zeker weet of je website mobielvriendelijk is, kun je de URL invoeren op Google’s Mobile-Friendly Test.

UX design Tip 3: HTTPS verbinding

Hoewel Google al in 2014 duidelijk aangaf dat HTTPS een positief signaal voor ranking werd, is een groot aantal website nog steeds onbeveiligd.

Wat heeft een veilige website met gebruikerservaring te maken?

  • Webbrowsers geven de melding ‘onveilige pagina’ in de adresbalk en waarschuwen gebruikers voordat ze gegevens insturen via de formulieren op je website.
  • Webbrowsers blokkeren onveilige elementen op je website, waardoor het er voor de gebruiker uitziet alsof de pagina niet af is.

Dit laatste probleem wordt ook wel mixed content (gemengde inhoud) genoemd. Serverfouten of problemen met plug-ins en widgets leiden vaak tot problemen met onveilige inhoud.

Zorg ervoor dat je website een SSL-certificaat heeft en dat deze automatisch vernieuwt zodat gebruikers bij een bezoek aan je website nooit een waarschuwing krijgen. Missing Padlock is een eenvoudige maar handige tool waarmee je problemen met mixed content op je website kunt opsporen.

UX design Tip 4: Intrusive Interstitials

UX design tips for this year Het gebruik van ‘intrusive interstitials’ – of, zoals je ze waarschijnlijk kent: die vervelende pop-ups die tevoorschijn springen voordat je de gezochte content kan lezen – staat al jarenlang bekend als negatieve zoekfactor. Toch zijn er, net zoals bij HTTPS het geval is, nog veel websites die aan deze pop-ups vasthouden. Als je ervoor zorgt dat jouw site ze niet heeft, kan dat dus een snelle winst opleveren voor zowel SEO als UX.

Pak UX design aan voor een maximaal SEO potentieel

Je hebt vast al vaak gelezen dat UX SEO voorgoed zal verslaan. Nee? Dan zie je die artikelen de komende tijd vast en zeker wel verschijnen. Hoewel wij denken dat die stelling iets te kort door de bocht is, valt niet te ontkennen dat gebruikerservaring steeds meer invloed krijgt op SEO. De vroege aankondiging van Google’s Page Experience Update lijkt dit alleen maar te bevestigen.

Breng dus snel je UX op orde, dan volgt een succesvolle SEO vanzelf voor de rest van 2020 en in het jaar 2021! Hulp nodig? Stuur ons gerust een berichtje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.