Skip to content
Social Media Onderzoek 2024: de nieuwste trends en ontwikkelingen in Nederland

Social Media: de nieuwste trends en ontwikkelingen

Wat het gebruik van social media betreft, is 2024 nu al een opmerkelijk jaar voor Nederland, met een paar opvallende veranderingen. Met 14,3 miljoen Nederlanders die dagelijks bijna 2 uur besteden aan sociale media, is het duidelijk dat social media een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven is. In dit artikel gaan we dieper in op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media in Nederland. Ben jij al nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor meer informatie.

1. Toename van social media gebruik

Het onderzoeksrapport onthult dat ruim 14,3 miljoen Nederlanders actief gebruikmaken van sociale media. Hierbij besteden mensen dagelijks gemiddeld 2 uur aan social media. Dit laat dan ook zien dat  social media blijvend relevant is. Ook blijven sociale platforms een impact hebben in ons dagelijks leven. Hierin dienen de platforms als belangrijke kanalen voor communicatie en informatie-uitwisseling.

2. Dominantie van bekende platforms

WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn blijven onverminderd populair, met een opmerkelijke groei in gebruikersaantallen. TikTok heeft eveneens terrein gewonnen, met een stijging van 200.000 gebruikers, hoewel de groei nu lijkt af te vlakken. Deze trend wijst op de constante evolutie van social media, waarbij de voorkeuren van gebruikers verschuiven. Ook moeten platforms hierbij telkens innovatief zijn om relevant te blijven. 

3. Opmerkelijke stijging van Twitter

Twitter, dat als platform toch bereik heeft verloren, heeft een opmerkelijke comeback gemaakt met een stijging van 240.000 dagelijkse gebruikers. Zowel Instagram als TikTok blijven ook groeien in dagelijks gebruik. Dit laat zien dat gebruikers zich nog steeds aangetrokken voelen tot deze platforms.

4. Threads: Kortstondig succes

Social-media-threadsHet onderzoeksrapport laat ook zien dat het succes van Threads van korte duur lijkt te zijn geweest. Met 400.000 gebruikers die al afgehaakt zijn, is het een uitdaging voor het platform om langdurige betrokkenheid te behouden. Het lijkt erop dat weinig niet-gebruikers overwegen om Threads in de toekomst te gaan gebruiken.

5. BeReal en de opkomst van Snapchat en TikTok

BeReal heeft zijn populariteit deels verloren, met een daling van een kwart aan dagelijkse gebruikers onder tieners en twintigers. Aan de andere kant blijven Snapchat en TikTok aantrekkingskracht uitoefenen op deze doelgroep. Zij winnen flink terrein.

6. Opkomst van niche-platforms

Naast de dominantie van de bekende platforms, zien we ook een opkomst van niche-platforms die specifieke doelgroepen aanspreken. Platforms zoals Clubhouse, gericht op audiocontent, en Pinterest, dat zich richt op visuele inspiratie, winnen aan populariteit. Deze ontwikkeling laat zien dat gebruikers meer behoefte hebben aan meer gespecialiseerde en gerichte content.

7. Videocontent blijft leidend

De voorliefde voor videocontent blijft groeien. Platforms zoals YouTube en TikTok zien een stijgende vraag naar korte, boeiende video’s. Ook bedrijven en influencers passen zich hierop aan, met een toename van video advertenties en gesponsorde content. De trend van video als dominante vorm van communicatie zet zich dus nog steeds voort.

8. Toenemende aandacht voor Privacy

Met groeiende zorgen over privacy en dataveiligheid is er een toenemende vraag naar transparantie van sociale mediaplatforms. Gebruikers willen weten hoe hun gegevens worden gebruikt en zijn kritischer geworden ten aanzien van privacy-instellingen. Dit dwingt platforms om proactief maatregelen te nemen om het vertrouwen van hun gebruikers te behouden.

9. Zorgen over mentale gezondheid

social-media-mentale-gezondheidEen zorgwekkend feit is dat 6,3 miljoen Nederlanders van mening zijn dat sociale media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. Twee miljoen mensen voelen zich zelfs minder gelukkig door het gebruik van sociale media. Deze cijfers laten aan platforms zien dat het noodzakelijk is om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de impact die ze hebben op de gebruikers. Ook benadrukken ze de groeiende bezorgdheid over het welzijn van sociale media-gebruikers.

Conclusie Social Media Onderzoek 2024

Het Social Media Onderzoek van 2024 laat zien dat social media continu in beweging is in Nederland. Terwijl bepaalde platforms hun dominantie blijven behouden (zie WhatsApp, Facebook, YouTube), zien we toch verschuivingen in gebruikersvoorkeuren.
Ook is er een groeiende bezorgdheid over de impact van social media op ons mentaal welzijn. Het is dan ook van groot belang dat zowel gebruikers als platformbeheerders bewust omgaan met deze trends. Zo kunnen ze samen voor een gezonde online omgeving zorgen. Wij zijn erg benieuwd hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen!

Bron: www.newcom.nl/social-media-onderzoek-2024/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.