Skip to content
SEO schrijven: hoe Google weet of lezers jou leuk vinden

SEO teksten schrijven

SEO schrijven: hoe Google weet of lezers jou leuk vinden

Denk jij bij het horen van de term SEO nog steeds aan het pushen van zoekwoorden? Dan ben je niet de enige. Maar dat is al lang niet meer de belangrijkste factor waarmee Google jouw site rankt. Gelukkig maar, want dat geneuzel met zoekwoorden maakte het werk voor copywriters niet bepaald leuker.

Ondertussen is Google een ster geworden in het herkennen van gebruikerservaring. Dit vormt nu een gigantisch onderdeel van het ranking algoritme. Om nu succesvol te zijn, moet je omgekeerd denken. Ranking is een resultaat en niet het uitgangspunt. Je begint met de ervaring van de gebruiker nádat hij op je pagina komt. Als die ervaring goed is, kun je daarmee hoger in de zoekresultaten komen. In dit artikel laten we je zien welke aspecten hierin meewegen en geven we je tips voor SEO schrijven waar je direct mee aan de slag kunt.

SEO: Hoe zit het ook alweer?

SEO Je weet het vast wel, maar sta nog eens stil bij het volgende: SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Een optimale website waar zoekmachines blij van worden. En Google wordt blij, als de gebruiker blij is. En daar zit nu de crux. De zoeker, de gebruiker, is een mens en die staat centraal.

Om SEO hapklaar te maken, kun je het in drie aspecten verdelen:

  1. Techniek (werkt je site überhaupt?)
  2. Gebruiksgemak (is je site logisch ingedeeld?)
  3. Inhoud (wat is er te zien of te lezen?)

Techniek, waaronder ook laadtijd, en structuur zijn gemakkelijk objectief te beoordelen. Inhoud lijkt misschien ongrijpbaar. Want wat is ‘interessante content’, en hoe weet je of je die inderdaad geschreven hebt? En als jij dat als mens al lastig te beoordelen vindt: hoe weet de kunstmatige intelligentie van Google dit dan?

Gebruikerservaring meten

Kun je interesse meten? Nee, hier bestaat geen formule voor. Wel kun je aan het gedrag van bezoekers aflezen of ze tevreden zijn over wat je hen geboden hebt. In Google Analytics zijn hiervoor de waarden voor tijd op pagina en het bouncepercentage goede indicatoren. Over het algemeen kun je stellen dat een bezoeker die lang op je pagina blijft plakken, een tevreden bezoeker is. We zien dus graag een hoge tijd op pagina.

Het bouncepercentage is het aantal bezoekers dat slechts één pagina op je website bekijkt zonder door te klikken naar een volgende pagina. Dit hoeft niet negatief te zijn. Misschien heb je de bezoeker gewoon geboden wat hij zocht en is zijn zoektocht nu voltooid. Het wordt pas een probleem wanneer er sprake is van pogo-sticking. Daarmee bedoelen we dat een bezoeker vanuit een zoekmachine naar je pagina komt maar na korte tijd al op de terugknop klikt.

Google ontkent dat pogo-sticking direct gebruikt wordt in de ranking van zoekresultaten. Toch is dit een duidelijke indicator dat je materiaal niet interessant is of niet aansluit bij bepaalde zoektermen. Het vasthouden van je lezer is dus een belangrijk doel binnen SEO schrijven. Helaas staren veel SEO’ers zich blind op technische aspecten en regeltjes, en wordt er vergeten hoe belangrijk het is om gewoon een pakkende tekst te schrijven.

SEO schrijven: 4 tips

  • Interessante en relevante inhoud

Een goede tekst begint met interessante inhoud. Verzamel informatie en maak een opzetje waarin je voor jezelf duidelijk maakt welke vragen je beantwoordt.

  • Pakkende titel

Je titel moet niet alleen weergeven waar de tekst over gaat en het zoekwoord bevatten, hij moet ook aantrekkelijk zijn. Datzelfde geldt voor tussenkopjes. Verwerk een belofte in je titel en kopjes en speel in op emoties door een sterk bijvoeglijk naamwoord te gebruiken (bijvoorbeeld: “Hoe jij in 5 razendsnelle stappen een fantastische SEO-tekst schrijft”)

  • APP-methode

De APP-methode is een concept van SEO-goeroe Brian Dean voor het schrijven van een pakkende inleiding. Het staat voor Agree, Promise, Preview. De methode stelt dat je je verhaal moet beginnen met een statement waar je lezer het mee eens zal zijn (Agree). Daarna doe je een belofte over hoe de situatie kan worden verbeterd (Promise). En tot slot geef je een voorproefje (Preview), oftewel, je noemt concreet wat er in het artikel behandeld wordt. Deze effectieve ingrediënten zorgen ervoor dat de nieuwsgierigheid en interesse van de lezer worden gewekt. De belofte maakt immers duidelijk dat hij direct van de inhoud zal profiteren. Hij zal de verleiding niet kunnen weerstaan verder te lezen.

  • Bucket brigades

Er is geen goed Nederlands woord voor wat Brian Dean ‘bucket brigades’ noemt. Lekkermakertjes, oppeppers, trigger-woorden. Hoe je het ook wil noemen, ze dragen gigantisch bij aan het vasthouden van je lezer.

Hoe dat werkt?

Precies, zo dus 😉 Na die leuke intro die je met de APP-methode schreef, zakt de aandacht al snel weg. Een bucket brigade zorgt ervoor dat de lezer getriggerd wordt om verder te lezen. Het zijn korte woorden of zinnetjes die de tekst doorbreken en teasen op wat er komen gaat.

SEO schrijven gaat tegenwoordig niet meer over zoekwoorden binnen je content. Het gaat erom de vraag of behoefte van de gebruiker te vervullen. En dat op een zo prettig mogelijke manier. Gebruiker en inhoud staan centraal. Je houdt lezers zo lang mogelijk op je pagina door goede teksten te schrijven met een interessante inhoud, duidelijke structuur, en opgepept met bucket brigades. Google herkent een tevreden lezer en beloont de pagina met een hogere score binnen de zoekresultaten.

Tot slot een laatste tip: richt je je liever op je product of op de technische kant van je website? Besteed het SEO schrijven dan uit aan een professional. Een goed geschreven tekst verdient zichzelf zeker terug!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.