Recruitment Marketing & Social Media
Recruitment: hoe verkoop je jezelf als werkgever?
Bedrijven zijn zo sterk als het personeel dat er werkt. De werkloosheid is momenteel laag en veel bedrijven proberen een frisse pool aan talent aan de haak te slaan. Recruitment marketing helpt bij het aantrekken van de juiste mensen. Vooral in de ICT, zorg, techniek en het onderwijs zijn er personeelstekorten. In het wilde weg worden er vacatures geplaatst, waarna men achteroverleunt en wacht tot er een juiste kandidaat toehapt. Maar er zijn betere manieren.
Maar vaak zijn die vacatures droge teksten met een opsomming van vereisten die tegen een ‘marktconform salaris’ gedaan moeten worden. Daar wordt niemand warm van. Zeker als je bedenkt dat de echte toppers waarschijnlijk al aan het werk zijn. Toch kunnen zij ook onbewust aan een nieuwe uitdaging toe zijn, als ze er maar op gewezen worden en hun interesse voldoende geprikkeld wordt. Daar komt het fenomeen recruitment om de hoek kijken. Maar wat is het en hoe kun je jezelf nou als werkgever verkopen? Recruitment Marketing biedt een uitkomst.
Recruitment Marketing in een digitaal jasje
Recruitment, in grootmoeders Nederlands: werving en selectie, is het vinden en aantrekken van de perfecte kandidaat om een open positie mee in te vullen. En net zoals veel andere processen, verloopt recruitment ook steeds vaker digitaal. Naast websites die dienen als verzamelplaats van vacatures, denk bijvoorbeeld aan Monsterboard, houden ook sociale media zich steeds meer met werk bezig. Verschillende platforms bieden daarbij verschillende mogelijkheden en kansen. Zo wordt het voor bedrijven gemakkelijker om vacatures aan het juiste publiek te tonen. Hier nemen we een aantal platforms en nieuwe ontwikkelingen onder de loep.
LinkedIn Recruitment Marketing
LinkedIn is al sinds 2002 actief en daarmee de oermoeder van alle online netwerken die om werk draaien. Leden hebben een uitgebreid profiel met cv-gegevens, er is een persoonlijk nieuwsoverzicht voor artikelen, vacatures en andere werkgerelateerde berichten. Het platform is nog steeds razend populair, toch realiseert niet iedereen zich het grote gebrek van LinkedIn: het richt zich puur op hoger opgeleiden. Zoek je werknemers die anders of lager opgeleid zijn, moet je toch elders kijken.
Facebook Jobs Recruitment Marketing
Interessanter wordt het met het nieuwe Facebook Jobs. Deze tak van Facebook is sinds mei van dit jaar in Nederland beschikbaar. Het is een simpele maar doeltreffende uitbreiding op het bestaande netwerk: bedrijvenpagina’s kunnen vacatures aanmaken. Deze worden op het Jobs-tabblad verzameld en staan op de bedrijvenpagina vermeld. Waar de echte kracht ligt?
De vacatures kunnen net zoals advertenties in het nieuwsoverzicht getoond worden. Met dezelfde mogelijkheden voor targeting en re-targeting. Bovendien is de vacature van een kant-en-klare ‘nu solliciteren’-knop voorzien die naar een formulier leidt. Het formulier is ook nog eens vooraf ingevuld met informatie van de profielpagina van de sollicitant. Al met al worden op deze manier twee gigantische voordelen bereikt: het solliciteren wordt laagdrempelig en je vacature wordt zichtbaar voor personen die misschien niet bewust een baan zoeken maar wel bij jouw doelgroep passen.
Google for Jobs Recruitment
Ook Google blijft niet achter op de vacaturemarkt. Sinds juni 2017 is Google for Jobs beschikbaar in Amerika. In Nederland is het nog niet uitgerold, maar we verwachten dat dit niet al te lang meer duurt. Google for Jobs werkt als een widget binnen de zoekresultaten, vergelijkbaar met Google Shopping. De vacature wordt daar meteen in zijn geheel aan de zoeker getoond. Hiervoor laadt het platform vacatures vanuit websites die netjes zijn opgemaakt met structured data. Ook is Google for Jobs direct gekoppeld aan de belangrijkste jobboards. Dit zorgt dus voor een flinke verbetering in de toegankelijkheid en vindbaarheid van vacatures.
Recruitment Marketing is Meer dan gevonden worden
De wereld van recruitment marketing verandert en met meer open vacatures groeit de uitdaging om de juiste kandidaten te vinden. Internetgiganten Facebook en Google lossen dit op door vacatures gericht aan specifieke gebruikers te tonen. Het grote verschil is dat je bij Google bent overgeleverd aan het algoritme, terwijl je als recruiter bij Facebook zelf een doelgroep kunt instellen.
Gevonden worden is belangrijk, maar natuurlijk houdt het daar niet op. De nieuwe vacatureplatforms helpen je aan een interessant publiek, maar het is aan jou om die kandidaten ook binnen te halen. De vacature moet opvallen en direct weergeven wat jij als werkgever te bieden hebt. Hier wordt recruitment marketing, waarbij je jouw vacature en jouw bedrijf als werkgever aan de kandidaten verkoopt.
Inspiratie nodig? Kijk eens naar de vacature van Blendle-directeur Alexander Klöpping voor een persoonlijk assistent. Voor de hierboven beschreven platforms is de oproep te lang en niet gestructureerd. Maar positief opvallen doet hij zeker!