Skip to content
Ons digitale geheugen en het Google-effect

Google-effect: Het effect van digitale informatie

Het Google effect, busy lifestyle syndrome, of digitaal geheugenverlies: de afgelopen jaren lijkt ons geheugen radicaal verslechterd. Toen ik in de vroege jaren ’90 opgegroeide, kende ik van de helft van mijn klasgenootjes het telefoonnummer uit mijn hoofd. Nu kan ik mijn eigen nummer nauwelijks onthouden, dat van mijn moeder wordt wel heel lastig. Ook bij vrienden en kennissen hoor ik steeds meer verhalen over vergeetachtigheid. We zijn nog te jong om te dementeren, dus wat is er aan de hand?

Het Google-effect onderzocht

alzheimer_online_course De term ‘Google-effect’ dook voor het eerst op in een publicatie uit 2011 over een onderzoek dat werd uitgevoerd door een team onder leiding van Betsy Sparrow van de Amerikaanse Columbia Universiteit. Dit team onderzocht via een aantal experimenten het effect van digitale informatie op de werking van het menselijk geheugen en kwam tot een aantal belangrijke conclusies:

  • Wanneer we verwachten dat informatie digitaal te vinden is, onthouden we het simpelweg niet
  • Wel onthouden we de locatie waar de informatie is opgeslagen, in plaats van de informatie zelf
  • Bij de gedachte aan informatie denken we direct aan computers en aan zoektermen, nog voor we nadenken of we de informatie misschien zelf in ons geheugen hebben

De manier waarop ons geheugen werkt is dus inderdaad veranderd. Feitjes en informatie triggeren ons langetermijngeheugen niet meer zoals vroeger. Maar dat betekent niet direct dat ons geheugen slechter is geworden. Dat we wel goed onthouden waar gegevens te vinden zijn, toont aan dat ons geheugen prima functioneert. Bovendien bleek dat wanneer de proefpersonen werd verteld dat bepaalde gegevens uit de computer zouden worden gewist, zij het plotseling wel wisten op te slaan in hun eigen geheugen.

Over de kwaliteit van ons geheugen hoeven we ons dus eigenlijk geen zorgen te maken. Bezorgdheid stamt bij veel mensen uit een natuurlijk wantrouwen tegenover verandering en dat is een oeroude, menselijke eigenschap. Zo uitte Plato rond 370 v.Chr. al zijn bezorgdheid dat de mens steeds vergeetachtiger zou worden als we alles maar lukraak in boeken zouden opschrijven.

Vindbaarheid is key

Oké, we onthouden dus anders, niet slechter. In hoeverre moeten we als ondernemer of marketeer dan rekening houden met dit Google-effect?

De crux zit in de nieuw ontwikkelde aandrang om informatie via online zoekmachines op te zoeken, te googelen dus. Het wordt daarom alsmaar belangrijker om vindbaar te zijn via deze systemen. Je kunt ervan uitgaan dat je publiek je verhaal uit folders, advertenties en je website compleet vergeet. Belangrijker is dat je visuele branding herkenbaar is, je URL logisch en gemakkelijk te onthouden en vinden is en vooral dat je hoog rankt in online zoekresultaten. Grote kans namelijk dat een potentiële klant eerst je bedrijfsnaam op Google intypt en wanneer hij zelfs je naam niet meer weet zal hij eerst op zoektermen rondom je product zoeken. Wanneer je concurrentie dan hoger op de lijst staat, ben jij je klant kwijt.

De belangrijkste tips om in het digitaal vergeetachtige tijdperk mee te blijven spelen:

  • Zorg in al je communicatie voor een duidelijke visuele stijl waar jij als afzender uit blijkt
  • Ga zorgvuldig met je SEO om en wees goed op de hoogte van de zoektermen waarmee jouw klanten je proberen te vinden
  • Houd de ontwikkelingen op SEO-gebied in de gaten en blijf je aanpassen. Zo worden zoekresultaten steeds sterker aangepast aan demografische gegevens zoals bijvoorbeeld, geslacht, leeftijd en locatie, of aan de verwachte voorkeuren van de zoeker

In dit laatste punt schuilt momenteel de grootste uitdaging. Hoewel het prachtig is dat bedrijven als Google en Facebook de gebruiker sturen naar pagina’s die hem of haar zouden kunnen bevallen, en je dus een publiek bereikt dat potentieel in hogere mate geïnteresseerd is, zit hier toch ook een risico aan vast. Er bestaat een verbeterde toegang tot een bepaalde targetgroep, maar daartegenover kan er een groep zijn die je via andere kanalen wilde aanspreken en die jou vervolgens niet kunnen terugvinden. In deze situatie lijk je als marketeer minder controle te hebben, die ligt immers bij het gedrag van het publiek en bij de internetbedrijven die er hun content filter op loslaten. Wees je hiervan bewust en ontwerp je communicatie met het zoekgedrag van je doelgroep als uitgangspunt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.