Google-effect: Het effect van digitale informatie
Het Google effect, busy lifestyle syndrome, of digitaal geheugenverlies: de afgelopen jaren lijkt ons geheugen radicaal verslechterd. Toen ik in de vroege jaren ’90 opgegroeide, kende ik van de helft van mijn klasgenootjes het telefoonnummer uit mijn hoofd. Nu kan ik mijn eigen nummer nauwelijks onthouden, dat van mijn moeder wordt wel heel lastig. Ook bij vrienden en kennissen hoor ik steeds meer verhalen over vergeetachtigheid. We zijn nog te jong om te dementeren, dus wat is er aan de hand?
Het Google-effect onderzocht
- Wanneer we verwachten dat informatie digitaal te vinden is, onthouden we het simpelweg niet
- Wel onthouden we de locatie waar de informatie is opgeslagen, in plaats van de informatie zelf
- Bij de gedachte aan informatie denken we direct aan computers en aan zoektermen, nog voor we nadenken of we de informatie misschien zelf in ons geheugen hebben
De manier waarop ons geheugen werkt is dus inderdaad veranderd. Feitjes en informatie triggeren ons langetermijngeheugen niet meer zoals vroeger. Maar dat betekent niet direct dat ons geheugen slechter is geworden. Dat we wel goed onthouden waar gegevens te vinden zijn, toont aan dat ons geheugen prima functioneert. Bovendien bleek dat wanneer de proefpersonen werd verteld dat bepaalde gegevens uit de computer zouden worden gewist, zij het plotseling wel wisten op te slaan in hun eigen geheugen.
Over de kwaliteit van ons geheugen hoeven we ons dus eigenlijk geen zorgen te maken. Bezorgdheid stamt bij veel mensen uit een natuurlijk wantrouwen tegenover verandering en dat is een oeroude, menselijke eigenschap. Zo uitte Plato rond 370 v.Chr. al zijn bezorgdheid dat de mens steeds vergeetachtiger zou worden als we alles maar lukraak in boeken zouden opschrijven.
Vindbaarheid is key
Oké, we onthouden dus anders, niet slechter. In hoeverre moeten we als ondernemer of marketeer dan rekening houden met dit Google-effect?
De belangrijkste tips om in het digitaal vergeetachtige tijdperk mee te blijven spelen:
- Zorg in al je communicatie voor een duidelijke visuele stijl waar jij als afzender uit blijkt
- Ga zorgvuldig met je SEO om en wees goed op de hoogte van de zoektermen waarmee jouw klanten je proberen te vinden
- Houd de ontwikkelingen op SEO-gebied in de gaten en blijf je aanpassen. Zo worden zoekresultaten steeds sterker aangepast aan demografische gegevens zoals bijvoorbeeld, geslacht, leeftijd en locatie, of aan de verwachte voorkeuren van de zoeker
In dit laatste punt schuilt momenteel de grootste uitdaging. Hoewel het prachtig is dat bedrijven als Google en Facebook de gebruiker sturen naar pagina’s die hem of haar zouden kunnen bevallen, en je dus een publiek bereikt dat potentieel in hogere mate geïnteresseerd is, zit hier toch ook een risico aan vast. Er bestaat een verbeterde toegang tot een bepaalde targetgroep, maar daartegenover kan er een groep zijn die je via andere kanalen wilde aanspreken en die jou vervolgens niet kunnen terugvinden. In deze situatie lijk je als marketeer minder controle te hebben, die ligt immers bij het gedrag van het publiek en bij de internetbedrijven die er hun content filter op loslaten. Wees je hiervan bewust en ontwerp je communicatie met het zoekgedrag van je doelgroep als uitgangspunt.