Skip to content
Online marketing: de basisprincipes praktisch toegepast

Online Marketing principes

Leer de basisprincipes van online marketing

Wie aan online marketing doet, heeft een breed scala aan toepassingen om uit te kiezen. Banners, video’s, nieuwsbrieven, websites, ga zo maar door. De effectiviteit van deze uitingen wordt geheel bepaald door hoe we de invulling ervan vormgeven. Er bestaan psychologisch bewezen basisprincipes die daarbij sterk werken. We zullen een aantal op een rij zetten en bekijken hoe je deze praktisch kunt toepassen in elke vorm van online reclame of marketing

Het juiste aanbod

De kern van je bedrijf zit hem natuurlijk in wat je aanbiedt. Dat kan een combinatie van producten, diensten en service zijn. Hoe je dit aanbod communiceert, is van cruciaal belang. De klant kan precies op zoek zijn naar het product dat jij aanbiedt, maar als het op de verkeerde manier aangeboden wordt, stapt hij moeiteloos naar de concurrent.

Online marketing en Keuze

Het is essentieel om precies de juiste hoeveelheid keuzes te bieden. De consument wil graag het gevoel hebben zelf tot een keuze te komen, maar onbewust wil hij ook niet teveel moeite doen en het is dus goed om hem een handje te helpen door het aanbod goed in te richten. Wat prijs betreft, zijn we geneigd een gulden middenweg te kiezen. 

Een te goedkoop product vinden we verdacht, maar we willen ook niet teveel uitgeven. Zorg dus dat er altijd een goedkoop en een duur alternatief is voor het product dat je eigenlijk wilt verkopen. Dit noemen we ook wel het lokaas-effect. Pas wel op dat je het aanbod niet te groot maakt. Wanneer er keuzestress ontstaat, werkt dat juist verlammend en zal de potentiële klant de aankoop geheel laten zitten.

Schaarste

Online Marketing en schaartste toepassen
Schaarste in de Marketing bepaalt vaak ook de prijs.

Een andere handige truc is het creëren van een gevoel van schaarste. In webshops kan dit worden toegepast door aan te geven dat er van het artikel nog maar enkele stuks op voorraad zijn. Wanneer de klant in principe al geïnteresseerd is in het artikel, leidt dit ertoe dat hij niet meer verder zoekt, uit angst dat de voorraad op raakt.

Een andere toepassing van het schaarste-principe binnen online marketing is om een aanbieding een deadline te geven. Breng duidelijk naar voren dat er wel voor een bepaalde datum besteld moet worden, dat kan zelfs met een aftellende klok (ook in Google Ads!). Ook dit zorgt weer voor angst om buiten de boot te vallen en bespoedigd het aankoopbesluit.

Verliesbeperking

Traditionele marketing richt zich vaak op het aanprijzen van producten of diensten. Er wordt vooral bejubeld hoe geweldig het product is en waarom men het echt moet kopen. Maar vanuit de menselijke psychologie gezien, is het effectiever om het precies vanuit de andere hoek te benaderen. Benadruk in je teksten dat de klant geld of tijd verliest of iets wezenlijks zal missen wanneer hij niet op het aanbod ingaat. Onbewust stuurt de angst voor verlies ons gedrag sterker dan het verlangen om een bepaalde winst te behalen.

Een ietwat positievere toepassing van ditzelfde principe is ook mogelijk. Zorg dan dat je het financiële verlies van een aankoop verzacht door bijvoorbeeld een extraatje aan te bieden, of een kortingscoupon voor bij de volgende aankoop.

De juiste visuals

Het visuele marketingontwerp is misschien nog wel belangrijker dan de inhoudelijke vormgeving van het aanbod. Aankoopbesluiten nemen we namelijk vanuit het oerinstinct dat in onze hersenen ingebakken zit. En dit oerbrein reageert het sterkst op visuele prikkels.

Online marketing en kleurgebruik

Kleuren wekken emoties op. Zo zorgt de kleur blauw voor vertrouwen, spoort geel tot denken aan en staat oranje voor actie en impulsiviteit. Dit soort effecten kunnen slim toegepast worden in het ontwerp van websites of advertenties.

Online Marketing hulp nodig? Nu: 10% korting

Op zoek naar strategisch advies of extra handjes voor uw online marketing? Neem rechtstreeks contact op met onze online marketing experts of laat u terugbellen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Uiteraard kunt u ook altijd een gratis SEA / SEO scan laten uitvoeren door ons.
10% Korting

Foto’s van mensen

Een ander belangrijk aspect van de visuele vormgeving is het gebruik van afbeeldingen. Het is aan te raden om foto’s te gebruiken van echte mensen. De mens is een sociaal wezen en wordt aangetrokken door afbeeldingen van gezichten, met name de ogen. Foto’s waarbij de persoon het publiek aankijkt zijn dan ook extra effectief. Overigens is dit niet allen het geval binnen de online marketing. Ook print ontkomt niet aan dit principe!

Het kudde-instinct

Het sociale aspect van de mens kan ook nog op andere manieren toegepast worden bij marketinguitingen. We kunnen namelijk nog een stapje verder gaan en stellen dat de mens een kuddedier is. In onbekende of onzekere situaties zullen we altijd om ons heen kijken wat de kudde doet. Als we zelf even niet meer weten wat de juiste actie is, zullen we al snel het gedrag van de kudde imiteren.

Sociale (online) bewijskracht

Vanwege dit kuddegedrag is het belangrijk om sociale bewijskracht op te bouwen. Dat is content die bewijst dat andere mensen jouw product of dienst hebben afgenomen en dat het hen bevalt. Dit kan in de vorm van online reviews, aanbevelingen door een deskundige of bekende persoon, keurmerken of het nadrukkelijk vermelden van hoeveel leden of klanten je al hebt. Ook connectiviteit via social media kan hier als krachtige tool voor worden ingezet.

Wederkerigheid

Ook leidt onze sociale inborst tot een ander bijzonder fenomeen: het principe van wederkerigheid. Iedere mens houdt onbewust bij hoeveel hij van anderen krijgt en hoeveel hij zelf voor anderen doet. Dat kunnen liefdadigheidsdaden zijn, maar het principe gaat ook op voor financiële en materiële transacties. Voor wat hoort wat. Op het moment dat je je klant een gunst verleend, door bijvoorbeeld een gratis proefmonster op te sturen, zal deze vanuit de ingebouwde drang tot wederkerigheid geneigd zijn je product te kopen. Dit weggevertje is nog effectiever dan het eerder genoemde extraatje om het financiële verlies te verzachten.

Online Marketing en Psychologische principes

Er zijn nog veel meer psychologische principes die toegepast kunnen worden in de online marketing. Maar deze basisprincipes op gebied van het aanbod, de visuele vormgeving en het sociale aspect geven alvast een sterke fundering voor het aantrekken van potentiële klanten en het verhogen van conversie. Wij raden je aan om onze handige eGuide met tips te downloaden, deze kun je onderaan deze pagina aanvragen.

Online Marketing en Psychologische principes

Ben jij op zoek naar hulp of handjes met jouw online marketing strategie? Als online marketingbureau met jarenlange ervaring en tal van opdrachten voor diverse premium online brands, weet Brainycloud als geen ander welke strategie wél of niet werk. Wij helpen je dan ook graag met het uitrollen van een goed converterende marketingstrategie. Neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.