Skip to content
Native advertising: opvallen door niet op te vallen

Hoe maak je gebruik van native advertising?

Native advertising: opvallen door niet op te vallen

De manier waarop we internet gebruiken is de afgelopen jaren flink veranderd. Mobiel gebruik is steeds belangrijker geworden, en de grootste informatiestroom vind via de sociale media plaats. Het is dus logisch dat de manier waarop we adverteren ook verandert. Toch zien we nog vrij veel ‘oldschool’ advertenties zoals banners op het net. Eigenlijk weet iedereen dat banners irritant zijn. Dankzij neurowetenschappelijk onderzoek van onderzoeksbureau Nielsen weten we nu ook dat banners niet altijd effectief zijn. Veel slimmer is het om in te zetten op native advertising.

Wat is native advertising?

Native advertising is de betaalde plaatsing van content met een vorm en functie die gelijk is aan de natuurlijke content op het gekozen platform. Vooral op de grote sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr wordt er veel gebruik gemaakt van deze vorm van adverteren. De belangrijkste vorm van native advertising wordt ‘in-feed advertising’ genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld de gesponsorde verhalen in je nieuwsfeed van Facebook. Deze verhalen zien er precies zo uit als de overige berichten in je nieuwsoverzicht. Bij doorklikken wordt de gebruiker naar een artikel of pagina op jouw bedrijfswebsite geleid.

native advertising google
Een inmiddels zeer bekende vorm van Native Advertising.

Een andere vorm van native advertising die je dagelijks tegenkomt, zijn natuurlijke de gesponsorde zoekresultaten. Wanneer je op informatie via een zoekmachine zoekt, staan er vaak bovenaan de lijst drie zoekresultaten die als advertentie aangekocht zijn. Er staat een kleine aanduiding bij die verklapt dat het om een advertentie gaat, maar verder zijn ze niet van de ‘gewone’ zoekresultaten te onderscheiden. Ook in de zoekresultaten op Youtube vind je gesponsorde video’s. Verwar deze advertentievorm niet met de video-advertenties die automatisch getoond worden voorafgaand aan andere video’s (pre-roll). Het belangrijkste kenmerk van native advertising is dat de gebruiker er zelf voor kiest of hij de video uit de zoekresultaten af wil spelen of niet.

Hoe goed werkt het?

Nielsen gebruikte eyetracking om de effectiviteit van native advertising met die van banners te vergelijken. Hieruit bleek dat banners slecht bekeken worden. Pakweg tien jaar geleden was dit nog anders. Banners werden toen veel bekeken en men klikte er ook op. Maar tegenwoordig weet de gebruiker ze als het ware uit te filteren. Volgens het onderzoek krijgen native advertenties tot wel 2x zoveel visuele aandacht als banners. Dit is deels te verklaren doordat deze advertenties helemaal in de lay-out van het gebruikte platform opgaan en bijna automatisch gelezen worden. Bovendien zijn de gebruikers op het platform actief op zoek naar content om te lezen of bekijken. Dit zorgt er ook voor dat native advertising doorgaans niet als vervelend beschouwd wordt. Dat is natuurlijk een win-win situatie voor zowel bedrijf als publiek. Het levert positieve engagement op doordat je content door de gebruiker gewaardeerd wordt. Bovendien wordt er via native advertenties ook vaker doorgeklikt dan bij banners het geval is.

Tips voor goede native advertising

Er zijn een aantal zaken om in het achterhoofd te houden bij het ontwerpen van native advertenties. Je titel en eerste zin die in de preview getoond worden, spelen echt een sleutelrol. Je bent waarschijnlijk geneigd om vooral nieuwsgierigheid op te willen wekken om de gebruiker door te laten klikken. Maar vergeet niet dat de preview zelf de eigenlijke advertentie is. Je kunt hier meer informatie in kwijt dan je denkt. Zorg dus dat de kop duidelijk is en kies de juiste woorden om een positieve associatie met je product of merk op te wekken. Zelfs wanneer een gebruiker niet doorklikt, zal het zorgen voor een stukje klantbinding. Geef je merk wel een duidelijke rol als afzender door bijvoorbeeld een logo, slogan of herkenbare steekwoorden te gebruiken. Natuurlijk moet de achterliggende content ook interessant en relevant zijn. De gebruiker is niet op zoek naar een verkooppraatje, maar naar interessante informatie en achtergrondverhalen. Dit gaat op voor zowel advertenties die naar een artikel leiden alsook videomateriaal.

Native-adverteren
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.