Skip to content
De mannelijke man: de drijfveren achter koopgedrag

Mannelijk koopgedrag

Mannelijkheid in marketingland

Mannelijkheid en mannelijk koopgedrag is een hot topic. Ook in marketingland. In het maatschappelijk debat wordt er steeds meer over genderneutraliteit gesproken. Tegelijkertijd zijn stoere mannen met baard nog steeds populair in het modebeeld. Vanuit evolutionair oogpunt is dat niet gek. De oerdrift tot voortplanting als overlevingsstrategie, zit nu eenmaal in de mens ingebakken. En dat is te zien in ons gedrag.

In september publiceerde een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Zweedse Tobias Otterbring aan de Karlstad Universiteit een onderzoek dat uitwijst dat mannen meer kopen van een mannelijke man. In een meubelwinkel observeerden zij dat wanneer er een lange, atletisch gebouwde medewerker bij de ingang staat, mannelijke klanten aanzienlijk meer uitgeven dan wanneer deze mannelijke medewerker er niet staat. Wat gebeurt hier en hoe kun je daar als marketeer je voordeel mee doen?

Manelijk koopgedrag, vrouw en psyche

De meest aannemelijke theorie voor dit mannelijke koopgedrag fenomeen is simpel: Mannen geven meer geld uit in de aanwezigheid van die mannelijke medewerker, omdat zij hem als sterke rivaal zien. Dit wekt een innerlijke concurrentiedrang op. 

Over het algemeen hebben knappe, goed gebouwde mannen meer succes; zowel financieel als met de vrouwen. Wanneer de mannelijke klant hiermee geconfronteerd wordt, probeert hij onbewust zijn status een boost te geven door te laten zien dat hij geld heeft. Daarom wordt dit gedrag ook alleen bij mannen waargenomen. Vrouwen veranderden in deze studie hun aankooppatroon niet na het zien van de mannelijke man. Zij gebruiken andere manieren om indruk te maken op potentiële partners of rivalen.

mannelijk koopgedrag en de mannelijke man
Mannelijk koopgedrag en vrouwen

Na de observaties in de winkel werd er vervolgonderzoek gedaan in een gecontroleerde omgeving. Daarbij werden foto’s gebruikt van mannen, die er sterker of fitter uitzagen, of juist minder fit. En ook hier bleek dat mannen na het zien van zo’n sterke rivaal duurdere kleding met grotere logo’s uitkozen. Sterker nog, de reactie was vooral te zien bij mannen met een kortere lichaamslengte. Ook hier bleef de reactie bij vrouwen uit. 

Vrouwelijk gedrag VS Mannelijk koopgedrag

Vrouwen kopen dus geen duurdere meubels of kleding met grotere logo’s bij het zien van een lange, sterke man. Toch roept het bij hen een reactie op die zichtbaar wordt in een andere setting. Dezelfde onderzoeker, Tobias Otterbring, voerde eerder al een soortgelijk onderzoek uit onder vrouwen. Er werd gekeken hoe vrouwen in een restaurant reageren op een aantrekkelijke man. Daaruit bleek dat vrouwen in het bijzijn van een man die zij aantrekkelijk vinden, meer geneigd zijn gezonde producten van het menu te kiezen. Geen mannelijk koopgedrag maar wel een interessant fenomeen!

Dit kan worden verklaard doordat vrouwen de man vooral met een mooi en gezond uiterlijk willen aantrekken, en daar draagt gezonde voeding aan bij. Hoewel het onderzoek specifiek over menukeuze ging, valt te verwachten dat het effect ook opgaat voor cosmetica of andere beautyproducten. Mannelijk koopgedrag VS vrouwelijk koopgedrag is dus evolutionair verschillend. 

Ook een mannelijke doelgroep? - Gratis advies

Op zoek naar inspiratie om jouw mannelijke doelgroep te bereiken of meer tips en advies over mannelijk koopgedrag? Laat ons een aantal voorstellen ontwikkelen of praat gratis en vrijblijvend met één van onze ("mannelijke") Marketing experts 😉
Gratis Advies

Mannelijk koopgedrag: Toepassing binnen marketing

Leuk allemaal, maar wat kun je hiermee in jouw marketing? Nou, gelukkig hoef je niet meteen op zoek naar lange, knappe medewerkers. Aangezien het vervolgonderzoek met foto’s dezelfde resultaten opleverde, kun je stellen dat de concurrentiedrang van mannen ook aangewakkerd wordt bij het zien van afbeeldingen. Een interessant gegeven waar je in advertenties rekening mee kunt houden.

Mannelijk koopgedrag: de doelgroep

Als je een mannelijke doelgroep hebt, kun je afbeeldingen van deze stoere, atletische mannen in je design gebruiken. Daarbij is het aannemelijk dat dit vooral effectief is op het daadwerkelijke aankoopmoment. Voor advertenties gericht op bewustwording gaat het mogelijk niet op. Maar zorg ervoor dat je die mannelijke man op posters in je winkel hangt, dat hij in beeld is op je website wanneer de klant productpagina’s bekijkt, en wanneer het winkelmandje bekeken wordt. Voor een vrouwelijke doelgroep gelden deze principes vooral wanneer je cosmetica of gezondheidsproducten verkoopt.

Knappe mannen in de winkel

Mocht je nu toch overwegen opzettelijk knappe mannen in je winkel neer te zetten, of je langste sales-medewerker op de account van kortere mannelijke klanten te zetten, wees daar voorzichtig mee. Natuurlijk is dit sowieso geen ethische basis voor je recruitment. Daarnaast heeft deze aanpak een directe keerzijde. Hoewel het effect bewezen is voor dat ene winkelbezoek, gaat de klant mogelijk met een slecht gevoel naar huis en komt hij niet meer terug. Daarmee doe je alle winst direct teniet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.