Skip to content
Adverteren in alle kleuren van de regenboog

Hoe belangrijk zijn kleuren bij het adverteren?

Kleurenkeuze bij marketing en ontwerp

We weten allemaal dat kleuren belangrijk zijn bij het ontwerpen van elke vorm van visuele communicatie. Maar vaak gebruiken we kleur vooral ‘voor het mooi’. Voor het effectief toepassen van kleuren is het goed om enkele verrassende aspecten ervan te begrijpen. Kleur is namelijk meer dan een eigenschap van de vorm die je creëert. Kleur communiceert.

De basics van kleuren

“Een ander probleem:”Kun je mijn lime-kleurige broek aangeven?””

Kleuren hebben een eigen golflengte. Wanneer deze via ons netvlies wordt omgezet tot een impuls die naar de visuele cortex van ons brein wordt doorgestuurd, veroorzaakt deze daar een sterke reactie. Je kunt spreken van een emotionele reactie, waarbij we ons niet bewust zijn dat de kleur de veroorzaker is. Hoewel er verschillende aspecten zijn die invloed hebben op deze emotionele reactie, kunnen we ook een aantal algemeenheden vaststellen.

Zo wordt blauw als rustig ervaren, en wordt het geassocieerd met vertrouwen. Groen heeft eveneens een ontspannend effect (wellicht doordat onze natuurlijke omgeving ooit het groene bos was), maar wordt ook met welvaart geassocieerd. Rood is een kleur met een hoge energie. In de natuur staat het voor gevaar, wat in ons brein een gevoel van urgentie teweegbrengt (we moeten ons immers klaar maken om te vechten of the vluchten). Iedere kleur heeft zo zijn eigen psychologische effect. KissMetrics heeft een mooie infographic gemaakt waarin van nog meer kleuren het effect beschreven wordt.

Associaties vanuit context

Wat het onderwerp ‘kleur’ lastig maakt binnen de neuromarketing, is dat het niet eenvoudig te onderzoeken is welk gedeelte van de reactie in ons systeem ingebakken zit, en welk gedeelte aangeleerd is. De meest gangbare theorie is dat de basisreactie, de emotionele respons op de golflengte van de kleur, voor praktisch iedere mens gelijk is. De associatie die hieruit volgt is echter gebonden aan aangeleerde principes die we meekrijgen vanuit onze cultuur en de tijd waarin we leven. Ook context mogen we hierbij niet onderschatten.

De context waarbinnen we een kleur plaatsen, heeft grote gevolgen voor onze uiteindelijke reactie. De kleuren oranje en geel staan bijvoorbeeld hoog op de lijst van ‘minst favoriete’ kleuren, wederom door Kissmetrics gemaakt. De rationele reactie van de ondervraagde personen in een ander onderzoek was dat deze kleuren goedkoop ogen. Dit kan voor praktische toepassing verschillende gevolgen hebben.

Bij toepassing in een winkelinterieur wil je waarschijnlijk dat mensen zich prettig voelen (zodat ze langer in de winkel blijven hangen), en kan je dus beter geen geel gebruiken. Tenzij je natuurlijk wilt communiceren dat je voordelig geprijsde producten hebt (Hallo, Jumbo!), wat vooral voor supermarkten kan werken aangezien de klant ‘toch wel’ boodschappen moet doen. Naast deze rationele beleving van geel, valt niet te ontkennen dat de golflengte ervan de aandacht trekt, bewust of onbewust. Is het dus je bedoeling om met een advertentie de aandacht te trekken, kan het ook handig zijn deze kleur te gebruiken. Zorg dan wel dat je vervolgens je boodschap snel duidelijk krijgt, voordat de eerste, instinctieve reactie op de kleur voorbij trekt en de potentiële klant zich realiseert dat hij geel niet mooi vindt om naar te kijken.

Een ander kort voorbeeld van rationele associatie beleefde ik zelf tijdens het schrijven van dit artikel. In de infographic over kleur en persoonlijke voorkeur wordt getoond dat geen enkele man (van de ondervraagde proefpersonen dan) aangeeft paars als lievelingskleur te hebben.

“Paars = punk?”

Ik besprak dit met een vriend en vertelde hem “Logisch. In de huidige maatschappij willen mannen niet geassocieerd worden met zo’n vrouwelijke kleur.” Waarop hij antwoordde: “Hoezo vrouwelijk? Paars is toch punk?!” Zo zie je maar hoe verschillende personen een verschillende associatie kunnen hebben welke van invloed zal zijn op hun uiteindelijke reactie bij het zien van de kleur.

Toch nog houvast

Is er dan geen enkele wetmatigheid die we feilloos kunnen toepassen? Helaas is er geen magische kleur voor onze buy-button. Het effectief toepassen van kleur is voor een groot deel afhankelijk van context en persoonlijke en/of culturele achtergrond. Wel is er nog één basisprincipe dat zeker van belang is: contrast. Hoewel de aard van de reactie op kleur afhankelijk is van verschillende factoren, heeft onderzoek aangetoond dat een hogere intensiteit van kleur-energie een grotere reactie teweeg brengt. Deze intensiteit kunnen we verhogen door contrast te creëren.

Voor grafisch ontwerp betekent dit dat we de call-to-action of belangrijke buttons een contrasterende kleur moeten geven ten opzichte van de achtergrond en de rest van de vormgeving. Complementaire kleuren werken daarbij het sterkst, maar er zijn veel manieren om kleurcontrast te creëren. Uiteindelijk is het de combinatie van aangeboren instinct en actuele cultuur die uitmaakt welke kleuren welke reactie geven, en dus welke toepassing binnen de marketing succes zal hebben. Houd dus trends en ontwikkelingen in de gaten, toets deze tegen de bekende associaties en instincten, rond dit af met een lik contrast: en wie weet valt er toch nog een succesformule te ontdekken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.