Adverteren op Instagram
Waarom Instagram werkt
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is een oud gezegde, maar tegenwoordig zien we de ware kracht van beelden nog steeds meer tot uitdrukking komen. Zo gebruiken alle media, en met hen adverteerders, steeds minder tekst, en steeds meer beeld. Een belangrijk voorbeeld hiervan is Instagram. Het op foto’s gebaseerde netwerk werd in 2010 opgericht en groeide binnen no-time uit tot een van de belangrijkste social media.
Nieuwe advertentiemogelijkheden
Afgelopen maand is er bij Instagram een flinke update uitgevoerd, wat vooral veel nieuwe mogelijkheden biedt voor adverteerders. Advertenties zijn niet nieuw voor Instagram, maar sinds 30 september is deze optie wereldwijd beschikbaar. Het netwerk maakt gebruik van de technologie van Facebook Adverts, zodat advertenties op Instagram ook goed gericht kunnen worden op doelgroepen met specifieke interesses. Bovendien zijn er verschillende opties voor directe engagement met de gebruiker, doordat deze bijvoorbeeld door kan klikken naar je website of vanuit de advertentie een app-installatie kan starten. Ook kan er gebruik worden gemaakt van video’s om los te komen van het statische beeld en nog meer informatie te kunnen delen.
Nu is er gedurende de zomer dus hard gewerkt bij Instagram om hun advertentiemogelijkheden verder te optimaliseren. Naar eigen zeggen is het een perfect communicatiemiddel voor zowel grote als kleine bedrijven. Sinds de update kun je video’s van maximaal 30 seconden uploaden, terwijl dit eerder maximaal 15 seconden was. Bovendien is er voor zowel foto als video afgestapt van het voor Instagram zo typische vierkante formaat en is er nu ook een landschapsformaat beschikbaar.
Waarom werkt beeld zo sterk?
De wereld van het beeld lijkt onbegrensde mogelijkheden te bieden. Maar waarom is het nou zo’n krachtig middel voor communicatie en marketing? De basis hiervoor ligt in het feit dat onze hersenen al vele miljoenen jaren gericht zijn op de verwerking van wat we om ons heen zien, terwijl het oudste schrift pas zo’n 5.000 á 6.000 jaar oud is. Overigens weten we niet precies wanneer gesproken taal ontstond, maar er wordt geschat dat dit ook ‘pas’ zo’n 100.000 jaar geleden was. Het verwerken van visuele prikkels is natuurlijk erg belangrijk geweest voor onze evolutie. Om te overleven was het voor onze voorouders vooral belangrijk om gevaar zo snel mogelijk te herkennen. Als je niet snel genoeg reageerde op een vijand of roofdier, zou het al snel je einde betekenen. Naast beeldverwerking, komt hier ook een razendsnel beslissingsmechanisme bij kijken. Wat zie ik? Een agressief roofdier? Snel vluchten! Zo komt het dus dat je binnen een fractie van een seconde kunt interpreteren wat je ziet en op basis daarvan een gepaste reactie in gang kunt zetten. De manier waarop we beelden verwerken en aan de hand daarvan beslissingen nemen, zit zeer diep in ons brein geworteld en zullen we waarschijnlijk nooit kwijtraken. Dit zou dus kunnen verklaren waarom we nog steeds zeer sterk op afbeeldingen reageren en dat op foto’s gebaseerde media zo populair blijken.
Een speciale plek voor gezichten
Een leuk maar ook belangrijk weetje is dat het effect voor afbeeldingen van gezichten nog sterker opgaat. Zoals gezegd zijn spraak en schrift pas vrij laat in onze ontwikkeling laat ontstaan. Voor die tijd was de mens aangewezen op non-verbale communicatie. Veel informatie moet zijn uitgewisseld via gezichtsuitdrukkingen.
Tegenwoordig zijn we nog steeds geneigd om gezichtsuitdrukkingen (onbewust) te interpreteren en hier snel conclusies uit te trekken. Dit onbewuste oordeel, terecht of niet, zullen we altijd meenemen in onze mening over personen of afbeeldingen in bijvoorbeeld advertenties. Prof. Dr. Daniël Wigboldus van Universiteit van Nederland heeft hier een serie interessante colleges over gegeven:
Wanneer je weet dat beelden meer aandacht trekken dan tekst, en ook sneller verwerkt worden en tot een besluit of reactie leiden, is het duidelijk dat dit binnen de marketing een belangrijk feit is om in je achterhoofd te houden. Het loont dus om in je advertenties en andere communicatie-uitingen de nadruk zoveel mogelijk op afbeeldingen te leggen.
De plaatsing van advertenties op foto-gerelateerde netwerken zoals Instagram kan ook in je voordeel werken. Na het wereldwijd uitrollen van het advertentieplatform van Instagram valt er een grote toestroom van nieuwe adverteerders te verwachten. Het is dus wel de vraag of het netwerk niet oververzadigd raakt, en of de gebruikers wel staan te wachten op zoveel nieuwe advertenties, maar voorlopig is het motto: Get it while it’s hot.