Skip to content
Google Analytics 4: Alles wat je moet weten

Google Analytics 4

Wat moet je weten over Google Analytics 4?

Eind 2019 lanceerde Google de meest recente versie van Google Analytics – Google Analytics 4. Sinds oktober 2020 is Google Analytics 4 het standaardplatform voor alle nieuwe Google Analytics-accounts. Het is echter nog steeds mogelijk om Universal Analytics te gebruiken – de vorige generatie van Google Analytics.

Een belangrijke aankondiging.

Medio maart 2022 kondigde Google aan dat het de gegevensverzameling voor Universal Analytics-eigenschappen op1 juli 2023 zou uitschakelen.

Data collection for Universal Analytics 360 properties will end three months later, on 1st October 2023.

Hoewel dat misschien een ver doel lijkt, raden wij je aan onmiddellijk over te schakelen op Google Analytics 4 als je dat nog niet gedaan hebt.

Als je een Brainycloud klant bent, nemen we kosteloos contact met je op om Google Analytics 4 voor je te implementeren!

Waarom moet ik het nu wijzigen als Universal Analytics tot juli 2023 wordt uitgevoerd?

Google-Analytics-4-logo De belangrijkste reden waarom je nu moet handelen, is dat je Google Analytics-gegevens niet automatisch worden ingevoerd in Google Analytics 4 als je niet bent aangemeld en deze niet gebruikt.

Stel dat je tot juni 2023 hebt gewacht om Google Analytics 4 te activeren. In dit scenario zou je geen toegang hebben tot je gegevens van 2022. Je zou dus niet in staat zijn om de gegevens van jaar tot jaar nauwkeurig te analyseren en te vergelijken. Als je niet over deze gegevens beschikt, beïnvloedt dat vervolgens je besluitvaardigheid in al je digitale marketingkanalen.

En zoals altijd geldt: hoe meer gegevens je hebt, hoe beter je analyse zal zijn. In het geval van Google Analytics 4 geldt: hoe meer historische gegevens je hebt, hoe beter je in staat bent om te profiteren van alle functies van het platform. Bovendien kun je een voorsprong nemen op concurrenten die het nog niet gebruiken.

Extra voordelen en functies in Google Analytics 4

Hoewel het beschikbaar en integer houden van gegevens de belangrijkste praktische reden is om onmiddellijk over te stappen op Google Analytics 4, biedt het nieuwe platform ook een hele hoop extra voordelen en functies die je helpen je marketing te verbeteren.

Meer inzicht in de interactie tussen klanten en je merk via meerdere contactmomenten

Google Analytics 4 geeft je een volledig beeld van de levenscyclus van je klanten dankzij op gebeurtenissen gebaseerde metingen. Dit betekent dat je gegevens voor specifieke klanten op één plek kunt zien zonder dat je zelf gegevens van meerdere platforms hoeft te selecteren en te analyseren.

Dit niveau van inzicht maakt data-analyse voor jou niet alleen beter beheersbaar en efficiënter, het zal je ook helpen om gebruikers die afhaken te verminderen, je salesfunnels en gebruikersreis te optimaliseren en je interne doorklikratio te verbeteren.

Hoeveel tools heb je momenteel nodig om dat allemaal te doen?!

Een nieuwe website nodig? Brainycloud helpt!

Hulp nodig met het ontwikkelen van een nieuwe website? Onze webdesign-experts kunnen u helpen met bouwen van een nieuwe website. De websites die wij maken zijn niet alleen mooi, maar scoren ook goed in Google! Nog geen klant bij Brainycloud? Dan ontvangt u standaard 10 procent korting op uw eerste opdracht!
10% Korting

Verbeterde datagestuurde attributie

Naast de inzichten in klantinteracties kun je in Google Analytics 4 ook zien hoe je marketinginspanningen via meerdere kanalen de klantreis beïnvloeden. Deze functie zal van vitaal belang zijn om het rendement van investeringen te optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke marketingcampagnes mensen sneller aanzetten tot kopen en analyseren of er campagnes zijn die mensen wegjagen of wrijving creëren in je funnel. 

Het beste van alles is dat jij en je teams deze gegevens kunnen exporteren naar Google Ads en het Google Marketing Platform, zodat je kunt werken aan campagnes en deze kunt optimaliseren op basis van nauwkeurige gegevens.

Specifieke gegevensverzameling om te voldoen aan de voorschriften met betrekking tot gegevensbescherming

Google-Analytics-4-gegevens-bescherming De privacywetgeving heeft de laatste jaren wereldwijd een revolutie doorgemaakt. Hoewel cookies en het verzamelen van metagegevens relatief onopvallend zijn, is het nog steeds gemakkelijk om de regels voor gegevensbescherming te overtreden, vooral als je bedrijf zich op meerdere regio ’s richt.

Google Analytics 4 lost dit probleem op door privacycontroles op landenniveau in te voeren, de gegevensverzameling waar nodig te minimaliseren, maar de meetfunctionaliteit te behouden en essentiële inzichten over het gedrag van gebruikers te bieden.

Inzichten in machinaal leren

Google Analytics 4 bevat een functie voor machinaal leren die voorspellende inzichten verschaft over de manier waarop gebruikers met je website omgaan. Deze functie zal ook doelgroepen creëren binnen je analytische weergaven, die je gemeenschappelijke kenmerken en gedragingen tonen van mensen die waarschijnlijk zullen kopen of afhaken zonder een aankoop te doen of een zoekopdracht te geven.

Het belangrijkste is dat het alle inzichten oplevert die je nodig hebt om actie te ondernemen en van de afhakers kopers te maken en van de nieuwe kopers regelmatig kopers!

Uitgebreide integraties met andere Google-tools

Moderne technologie en apps zijn sterk afhankelijk van integraties om maximale waarde te bieden aan gebruikers, en Google Analytics 4 is niet anders.

Zoekadvertenties 360 en Display & Video 360-integraties zijn beschikbaar voor alle gebruikers van Google Analytics 4. Zo hebt je het breedste overzicht ooit van je marketingactiviteiten en -prestaties op één plek!

Beter inspelen op de behoeften van het bedrijfsleven

Als je een onderneming bent die Analytics 360 gebruikt, biedt Google Analytics 4 nieuwe eigenschappen waarmee je de nodige partijen de juiste toegang tot je gegevens kunt geven zonder afbreuk te doen aan de integriteit en privacy van je gegevens en je eigen interne beleid voor gegevensbeheer.

Dit alles leidt tot betere inzichten en de mogelijkheid om nauwkeuriger, datagestuurde beslissingen te nemen binnen een robuust governancekader.

Installeer Google Analytics 4 nu

Je kunt de handleiding van Google voor het installeren van Google Analytics 4 lezen op https://support.google.com/analytics/answer/9744165?hl=nl.

Onthoud dat als je een BrainyCloud-client bent, je niets hoeft te doen! Wij zorgen hier wel voor.

Als u momenteel niet samenwerkt met een digitaal marketingbureau en er zeker van wilt zijn dat u Google Analytics 4 correct implementeert, neem dan hier contact met ons op om uw ondersteuningsbehoeften te bespreken..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.