Skip to content
Gamification als marketingtool

Gamification en marketing

Gamification als marketingtool

Het klinkt als een typisch marketing buzzword: gamification. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om het gebruik van game-mechanismen binnen marketingcampagnes en -strategieën. Het fenomeen bestaat al een tijdje en is vanaf het begin van dit decennium echt op gang gekomen. Het wordt nog steeds gezien als opkomende trend die volop in ontwikkeling is. Er wordt continu gezocht naar nieuwe toepassingen en nieuwe vormen om gamification effectief in te zetten.

Wat is gamification?

Als je deze vraag aan een aantal verschillende mensen stelt, krijg je waarschijnlijk antwoorden die ver uiteenlopen. Zo heb je experts die een zeer nauwe definitie aanhouden. Volgens hen is gamification het toepassen van spelelementen in een niet-game context. Zij leggen er expliciet nadruk op dat het moet gaan om afzonderlijke spelelementen. Een volledig uitgewerkte game hoort daar volgens hun definitie absoluut niet bij; ook niet wanneer zo’n game wordt toegepast voor marketing of binnen een andere niet-entertainment gerichte context. Een volledige game valt dan officieel onder de noemer serious game. Toch zie je dat managers en marketeers er een iets bredere definitie op nahouden. Alles wat met spelelementen of gaming te maken heeft, wordt in de praktijk in één adem genoemd en tot gamification gerekend.

Hoe werkt gamification

Het gebruik van spelelementen zorgt bij het publiek voor een aantal effecten. Ten eerste zorgt het voor plezier, maar ook voor betrokkenheid en een hoog engagement. Gamification is daarom vooral interessant in toepassingsgebieden waar engagement een grote rol speelt. Twee belangrijke sectoren die hier veel voordeel uit kunnen halen zijn marketing en educatie. Wat betreft de spelelementen die hier graag worden ingezet, kun je denken aan scores en specifieke missies, maar iets breder getrokken ook wedstrijden of quizzen. Een social sharing-strategie, ranking en beloning zijn daarbij mechanismen die belangrijk zijn om het spelelement aantrekkelijk en motiverend te maken. Het bevorderen van sharing zorgt natuurlijk ook voor de nodige mond-tot-mondreclame.

De kracht van gamification

De kracht van gamification binnen marketing ligt in het creëren van een intrinsieke motivatie om binding met jouw merk te bevorderen. Je kunt er ook aan denken om extrinsieke motivatie te gebruiken, bijvoorbeeld een beloning in de vorm van een kortingscode, maar het mooie van gamification is dat dat eigenlijk niet nodig is. Het speelt namelijk in op de menselijke competitie-drive en verlangen naar status. Bovendien zorgt het speelse karakter ervoor dat het publiek het gevoel krijgt dat zij zonder dwang bepaalde handelingen uitvoeren. Dit levert weer een positieve houding op tegenover je merk.

Tips om met gamification aan de slag te gaan

  • Begin altijd met het formuleren van doelstellingen. Het is verleidelijk om meteen met spelelementen op de proppen te komen ‘omdat het leuk is’. Maar hoe leuk het ook is, gamification moet wel ergens toe leiden en is geen doel op zich.
  • Vanuit je algemene doelstellingen (bijvoorbeeld het verhogen van brand awareness) formuleer je concrete en meetbare gedragingen die bij het publiek moeten worden ontlokt (bijvoorbeeld het delen van je berichten via sociale media).
  • Bepaal wie de doelgroep is. Uiteraard heeft de doelgroep invloed op het type game of spelelementen die het effectiefst kunnen worden ingezet.
  • Houd het kort en bondig. Gamification is een marketingtool die zich vooral online afspeelt, en daar is de aandachtspanne van je bezoekers erg beperkt. Probeer dus niet een hele spelwereld op te zetten met een ellenlang verhaal. Ga voor korte, hapklare uitdagingen en concentreer je op de herhaalbaarheid van deze uitdagingen. Met bijvoorbeeld het bijhouden van scores en ranking zorg je ervoor dat de spelers steeds weer terugkomen om hun positie te verdedigen en verbeteren.
  • Groei in je strategie vooral mee met de tijd. Ten eerste blijft de technologie veranderen, maar ook je publiek verandert en blijft naar steeds meer en nieuwere prikkels zoeken. Houd deze ontwikkelingen in de gaten en pas je strategie erop aan om innovatief te blijven.

Gamification succesvol inzetten - Wij hebben de formules.

Gamification inzetten als marketingtool is de laatste jaar steeds eenvoudiger geworden. Het is nu zelf mogelijk om binnen één dag een toffe game te ontwikkelen om leads te genereren of om bestaande data te verrijken. Hoe dat moet? Vraag het ons en wij komen met een passend voorstel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.