Skip to content
De Waarheid over AI en Marketing

Dit is de waarheid over AI en marketing

Wat is het grootste modewoord in jouw branche de afgelopen paar jaar? 

Als je in marketing werkt of verbonden bent met de marketingfuncties van je bedrijf, ben je waarschijnlijk bekend met kunstmatige intelligentie (AI). En als je een bedrijfsleider bent of een financieel manager die te maken heeft met verzoeken om budget toe te staan voor AI-investeringen, heb je waarschijnlijk veel vragen over deze technologie.

De essentie is dat de belofte en het potentieel van AI diepgaand en transformerend zijn. Maar veel onzin en conventionele wijsheid worden geaccepteerd als feiten, terwijl ze verre van de waarheid liggen.

Dit is de waarheid over AI en marketing.

Je kunt het je niet veroorloven de boot te missen

Als je één ding onthoudt na het lezen hiervan, laat het dan dit zijn: je kunt het je niet veroorloven de boot te missen.

AI in marketing is hier om te blijven. Het is de volgende logische stap in de evolutie van de marketingindustrie en zal snel blijven evolueren. En hoewel dingen snel zullen veranderen, is het niet de kwestie van denken: “Nou, AI is zo goed dat ik me kan veroorloven een beetje achter te blijven.”

Nee.

Als je die benadering volgt, blijf je achter.

AI kan kolossale gegevenssets analyseren, klantgedrag voorspellen – en reageren op dat gedrag, zoals we zo meteen zullen zien – en taken automatiseren. AI in je marketingstack integreren betekent dat je campagnes efficiënter zullen zijn, met een beter rendement op investering (ROI).

Ik heb sommige mensen horen zeggen dat het niet gebruiken van AI gelijk staat aan het niet hebben van een website en het negeren van het potentieel van het internet in de vroege jaren 2000 of het niet omarmen van sociale media 10-15 jaar geleden.

Dit is veel groter.

Het zou misschien te ver gaan om te zeggen dat het “AI of niets” is. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat deze uitspraak tegen begin 2024 waar zou kunnen zijn.

AI maakt goede marketeers niet lui

“Ah, dus je gebruikt AI? Dat betekent dat je je werk niet doet, toch?”

Fout.

Nou ja, min of meer. Als een marketeer lui was en niet erg goed in zijn werk was, zal AI niets veranderen. En ze zullen waarschijnlijk niet beter worden in hun werk, want als ze lui waren, zullen ze te lui zijn om te leren hoe ze AI op de juiste manier moeten gebruiken.

Maar hoe dan ook…

waarheid-over-AI-wetenschappelijke-rekenmachineAI is een hulpmiddel dat goede marketeers zal helpen nog beter te worden. Denk aan toen je op school wiskunde deed. Een eenvoudige rekenmachine kan je helpen bij eenvoudige vermenigvuldiging en deling. Maar wanneer je te maken kreeg met algebraïsche functies en het vereenvoudigen van complexe gegevens en berekeningen, had je een wetenschappelijke rekenmachine nodig om het voor je te doen.

En dat is wat AI doet in marketing. Het zal de gegevens voor marketeers verwerken, maar het heeft nog steeds marketeers nodig met de vaardigheid en de wil om er iets nuttigs van te maken. Op dit moment is AI ongelooflijk voor cijfermatige analyses en patroonherkenning. Het is niet zo goed in intuïtie, emotionele intelligentie of humor. Het zal daar waarschijnlijk in de toekomst komen.

Maar voor nu vergroot AI het vermogen van goede marketeers om nog grotere dingen te doen met jouw budget en hun tijd. Ze kunnen zich richten op strategie en creativiteit terwijl de machines het zware werk doen.

AI Neemt Marketing Niet Weg; Het Laat Marketing Evolueren

AI zal marketing of marketeers niet overbodig maken. In plaats daarvan stimuleert het de evolutie van marketing. Het helpt ons om ons voor te stellen en de grenzen te verleggen van wat we dachten dat mogelijk was. En dan opent het leren van iets opwindends en nieuws nieuwe wegen voor marketinginnovatie.

Bijvoorbeeld, met voorspellende analyses kunnen marketeers consumentenbehoeften en trends anticiperen voordat ze zelfs gebeuren. Machine learning-modellen kunnen helpen bij het optimaliseren van advertentiecampagnes in realtime. Geen wachten meer tot na het weekend of Google’s onvermijdelijke aandringen dat meer geld uitgeven aan Google de beste manier is voor betere PPC-resultaten.

Hoewel marketing de afgelopen tijd steeds meer is verschoven van giswerk en intuïtie naar meer op gegevens gebaseerde en strategische benaderingen, is AI die evolutie in het kwadraat.

Het neemt marketing niet weg, maar verbetert de rol van marketing en marketeers.

AI is meer dan ChatGPT en andere taalmodellen

Grote taalmodellen zoals ChatGPT domineren het nieuws. Maar hoe je AI kunt gebruiken in marketing gaat verder dan chatbots.

Bijvoorbeeld, AI kan:

  • Aanbevelingsengines op je e-commerce site aandrijven, waardoor je website wordt aangepast om mensen meer kans te geven om nog meer te kopen.
  • E-mailmarketingcampagnes automatiseren op basis van browsegeschiedenis, winkelwagenverlaters of andere triggers in je conversiestroom.
  • Je helpen je content aantrekkelijker en boeiender te maken, en ook beter plannen en effectiever verspreiden.

Wat zijn de volgende stappen?

waarheid-over-AI-virtual-realityAI-aangedreven augmented reality en virtual reality, gecombineerd met beeld- en spraakherkennings technologieën, creëren gepersonaliseerde en meeslepende merkervaringen. We hebben het hier over echte waarde toevoegen, niet over de verschrikkelijke “metaverse” platforms die merken haastig ontwikkelden zodra het woord Mark Zuckerberg verliet.

AI maakt de metaverse misschien ook de moeite waard; wie weet?!

Maar uiteindelijk worden de potentiële toepassingen van AI alleen beperkt door de beperkingen die we onszelf opleggen.

AI Kan Marketing Ontstijgen en Je Nog Beter Maken in Je Kernbedrijfsfuncties

Een van de grootste frustraties voor bedrijven en hun klanten is hoe gemakkelijk het is voor marketingberichten mijlenver af te wijken van de verkoop- of klantenservice-ervaring. AI kan die frustraties wegnemen en al je bedrijfsfuncties vrijwel van de ene op de andere dag samenbrengen. Zeg vaarwel tegen marketingberichten die niet representatief zijn of klantenservicebegeleiding die niet overeenkomt met je merk.

Als we dieper ingaan op de verkoop- en klantenservicefuncties, zijn er al ongelooflijke voorbeelden van dit soort dingen die gebeuren. Kijk naar deze video van AI die een lead sluit. Ongelooflijk.

We zien ook ongelooflijke resultaten voor onze klanten hier bij Brainycloud met AI-chatbots. Bijvoorbeeld, we helpen onze klanten om betere klantenservice te bieden en snellere responstijden. De waarde hiervan wordt ook enorm onderschat. Denk er maar eens over na. We leven in een maatschappij van directe bevrediging, maar we zitten nog steeds in een wereld waar veel bedrijven de gevolgen van de pandemie gebruiken om het leveren van slechte service en “langere wachttijden dan normaal” te rechtvaardigen. Chatbots snijden niet alleen de flauwekul weg, maar ondersteunen ook bedrijven waar ze echt onder druk staan.

En chatbots kunnen zelfs helpen leads om te zetten. We hebben talloze voorbeelden gezien van chatbots van onze klanten die productinformatie of links leveren die leiden tot een verkoop. Zonder een chatbot stuitert die klant waarschijnlijk weg en koopt elders.

Tenslotte, een van de meest onderschatte – en vaak niet besproken – voordelen van AI-chatbots is om je bedrijf in meerdere talen van dienst te zijn. Dus het enige wat je hoeft te doen is een verzendpartner te vinden – trouwens, AI kan ook je supply chains optimaliseren! – en plotseling, dankzij AI-chatbots, kun je wereldwijd verkopen en verzenden!

De echte waarheid is dat AI niets nieuws is

AI maakt nu veel lawaai. Maar de absolute waarheid is dat AI niets nieuws is. Slimme marketeers en individuen gebruiken het al vele jaren.

Dus wat is er veranderd?

Een significante verandering is dat AI nu meer mainstream is en toegankelijk voor meer mensen dan ooit tevoren. Het is niet langer iets niche dat nuttig is voor een selecte groep.

Maar een ander groot verschil is de beschikbaarheid van big data vandaag en het potentieel van apps en tools om het te verwerken. Dit is waarschijnlijk de grootste drijvende kracht achter de versnelling in het gebruik van AI. Maar het zijn de tools, technologieën en schaalbaarheid die nieuw zijn. Niet de onderliggende ideeën of concepten.

Uiteindelijk zal AI doorgaan met het vormgeven van het marketinglandschap, ongekende mogelijkheden bieden om je merk te laten groeien en uitzonderlijke ervaringen voor je klanten te leveren.

Het is aan jou om niet mee te gaan in de hype en je te richten op het leveren van dingen die daadwerkelijke waarde en waarde opleveren. Doe dit door er alles aan te doen om het potentieel van AI te benutten terwijl je trouw blijft aan de kernprincipes van marketing, en je zult gedijen in dit nieuwe digitale tijdperk.

Mis de boot niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wilt u ook marketing advies?

Bent u geïnteresseerd in één van onze Marketing-diensten of benieuwd wat we allemaal voor u kunnen doen? Dan bent u bij ons op de juiste plek. Wat u ook wilt, wij helpen u  graag. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

AANBEVOLEN BLOGS

Neem contact op

Bel ons op +31 (0)85 017 0172

Of laat onderstaand uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Doorgaans reageren wij binnen één uur. Tot zo!

De opgegeven data gebruiken wij alleen om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en alleen bewaard voor de nodige duur. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief dan ontvangt u 4 keer per jaar handige Marketing Tips.