Tips voor zakelijk succes op facebook
zakelijk succes via Facebook?
Met bijna tien miljoen Nederlandse gebruikers is Facebook een gigantisch platform. Een platform dat zich nog steeds uitstekend leent voor bedrijven om zichzelf te profileren en een sterke relatie met hun klanten op te bouwen. De mate waarin Facebook gebruikt wordt, zowel door de gebruikers als door bedrijven, heeft er wel voor gezorgd dat het een uitdaging kan zijn om gezien te worden, vooral voor kleinere bedrijven.
Enige tijd geleden wees iemand ons op dit artikel en mijn natuurlijke reactie was een bekende, facepalm. Facebook heeft inderdaad een algoritme en het organische bereik van een zakelijke pagina kan laag zijn (16 procent of lager). Maar hij vergeet te vermelden dat het algoritme ook voor privé profielen geldt. Loop maar eens door je eigen lijst met vrienden, weden dat je hebt een heleboel updates van “vrienden” hebt gemist? En soms is dat een goede zaak. Zelf negeer ik al jaren de depri-personen en mensen die de hele dag door allerlei quizresultaten delen (want doen ze de hele dag?) Ik zet ze op mijn (vage) kennissen lijst. Opgelost!
Daarnaast moet je je privéleven en werk gescheiden houden. Veel mensen zijn zich al nauwelijks bewust van het gebrek aan privacy, laat staan dat ze zich een paar keer achter hun oren krabben voordat ze hun kinderfoto’s in het openbaar delen. (zijn suggestie voor een privé-groep is gelukkig niet zo gek!).
Er zijn veel praktische redenen om voor een zakelijke Facebook pagina te gaan. Denk aan Insights, adverteren, het retargeten en het feit dat iedereen jouw pagina kan volgen zonder eerst een vriendschapsverzoek te sturen. En ja, een beetje slimme Facebook-gebruiker zal geen vriendschapsverzoek van een bedrijf accepteren. Waarom zal iemand immers zijn privéleven met een bedrijf delen?
Natuurlijk identificeren ondernemers zich met hun werk. Maar moeten privérelaties dan ook voortdurend geconfronteerd worden met jouw bedrijf en activiteiten? Je kunt je natuurlijk afvragen wat het effect hiervan zal zijn, helemaal als mensen ook nog eens jouw privé-profiel gaan negeren.
“In het kort: Een privé social media profiel zegt het eigenlijk al; het is privé. Als je niet wilt betalen voor een paar post-boosts of zeer gerichte online marketing activiteiten (dit is namelijk mogelijk met Facebook), dan moet je wellicht andere vragen aan jezelf stellen. Facebook is simpelweg niet gratis.
Om het allemaal wat makkelijker te maken, hebben we tien spelregels op een rijtje gezet voor optimaal succes.
1. Maak een Facebook bedrijfspagina aan
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar beginnende ondernemers maken nog steeds regelmatig, al dan niet per ongeluk, een persoonlijke profielpagina aan voor hun kersverse bedrijf. Dit is echter tegen de regels van Facebook en bovendien loop je daarmee juist de handige tools mis die Facebook voor bedrijven biedt.
2. Zorg voor een aantrekkelijke bedrijfsomschrijving
Communiceer duidelijk en beknopt wat jouw bedrijf aanbiedt en waar je voor staat. Dit is belangrijk voor herkenning en om professioneel over te komen. Het is zeker geen overbodige luxe om dit aan een professionele tekstschrijver voor te leggen.
3. Kies een geschikte profielfoto
Zorg voor een afbeelding die jouw bedrijf vooral herkenbaar weergeeft. Als je je zaken goed voor elkaar hebt, heb je je logo natuurlijk van begin af aan zo ontworpen (of laten ontwerpen) dat deze ook op thumbnail-formaat duidelijk en mooi weergegeven wordt.
4. Houd het persoonlijk
Sociale media heten niet voor niets sociaal. Dat je een bedrijfspagina beheert, betekent niet dat je onpersoonlijk of afstandelijk hoeft te communiceren. Geef je bedrijf persoonlijkheid en wees niet bang om de mens achter jouw bedrijf of team door te laten klinken. Dit speelt echt een sleutelrol in het opbouwen van vertrouwen tussen jouw bedrijf en je klanten en het houdt je publiek geïnteresseerd.
5. Wees actief
Om zichtbaar te worden en blijven zijn likes en shares nodig. Hiervoor is het van belang om dagelijks berichten te posten. Dit hoeven echt niet elke keer marketingberichten te zijn, maar gewoon interessante of grappige updates. Tip: speel in op de gespreksonderwerpen die op dat moment in jouw vakgebied actueel zijn en vraag je volgers om hun mening. Zo creëer je een persoonlijk dialoog.
6. Maar niet TE actief
Pas wel op dat je je volgers ook weer niet met berichten bombardeert. Meer dan twee tot vier berichten per dag wordt als irritant ervaren en heeft tot gevolg dat je publiek minder tot interactie bereid is.
7. Zorg voor visuele communicatie
Een overdaad van tekst kan dodelijk zijn. Mensen scrollen vaak vrij snel door hun tijdlijn, en dan vallen afbeeldingen veel meer op dan platte tekst. Onderzoek heeft uitgewezen dat berichten met afbeeldingen vaker geliket en gedeeld worden.
8. Reageer adequaat op klachten
Niemand is perfect en vroeg of laat krijg je misschien een negatieve reactie of klacht over jouw bedrijf. Reageer hier tijdig op en bied een adequate oplossing. Zo stel je niet alleen de klagende klant tevreden, maar ook de rest van je publiek ziet hoe je problemen oplost. Dit schept vertrouwen.
9. Plaats advertenties
Over betaalde advertenties zijn de meningen verdeeld. Mensen geven aan dat ze niet zitten te wachten op advertenties. Maar de kracht van Facebook zit hem in het selecteren van een zo specifiek mogelijke doelgroep. Zo komen je advertenties toch terecht bij de gebruikers die geïnteresseerd zijn en sneller getriggerd worden door jouw aanbieding. En bovendien bepaal je zelf hoe vaak je advertentie getoond wordt, zodat het ook een betaalbare optie is voor kleinere bedrijven.
10. Let op je statistieken
Facebook biedt uitgebreid inzicht in jouw publiek. Je ziet de omvang en opbouw van je volgers, je potentiële bereik, hoe actief gebruikers met jouw berichten omgaan, en nog veel meer. Verdiep je hierin zodat je precies weet hoe jouw publiek in elkaar zit. Ook kun je hiermee gericht je communicatiestrategie bijsturen en direct zien of die aanpassingen het gewenste effect hebben.