5 dingen die je in 2017 over SEO moet weten

Home  |  Marketing   |  5 dingen die je in 2017 over SEO moet weten

5 dingen die je in 2017 over SEO moet weten

SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, is een term die in 1997 met de opkomst van de zoekmachines voor het eerst opdook. Het is een tool geworden die echt niet meer uit marketingland weg te denken is. Het draait er allemaal om een zo hoog mogelijke plek in de zoekresultaten te krijgen wanneer de gebruiker een aan jou gerelateerde zoekterm invoert.

Het spil van SEO werd altijd door zoektermen gevormd. Door afzonderlijke trefwoorden strategisch in jouw content en meta-tags te verwerken, verhoogde je jouw positie. Aanvankelijk werd er vooral gefocust op het veelvuldig herhalen van trefwoorden, in een poging de zoekmachines ervan te overtuigen dat jouw pagina interessant is voor de gebruiker. Dit was in het begin ook de enige technische mogelijkheid die de zoekmachines hadden om te bepalen welke website bij welke zoekterm past. Ondertussen zijn we 20 jaar verder en is er heel wat verandert in de zoekalgoritmes van de grote zoekmachines. Wat vroeger goed was voor je SEO, kan nu misschien wel desastreus zijn. Hier zetten we 5 interessante ontwikkelingen op een rij die zeker in 2017 jouw aandacht nodig hebben.

1) Semantisch zoeken
De belangrijkste verandering die we al een aantal jaar waarnemen, is de ontwikkeling van semantisch zoeken. Waar ooit de steekwoorden letterlijk werden vergeleken, zijn zoekmachines nu in staat om ook synoniemen en context erbij te betrekken. Zo verschuift de focus steeds meer van getypte zoekwoorden naar de achterliggende intentie van de gebruiker.

Dit biedt de gebruiker twee gigantische voordelen. Ten eerste betekent het een sprong in de kwaliteit van zoekresultaten. De kans is groter dat de resultaten aansluiten bij wat hij echt zocht. Ten tweede kan het een verbetering zijn in de kwaliteit van de content die achter het zoekresultaat schuilgaat. Bedrijven hoeven geen geforceerde zoekwoorden meer te herhalen en kunnen prettigere teksten schrijven. En daar zit hem precies het nieuwe zwaartepunt van SEO: een focus op gebruikerservaring.

2) Gebruikerservaring en relevantie
Een positieve gebruikerservaring is voor de zoekmachines de beste motivatie om een bepaalde site ook aan andere bezoekers te tonen. Deze relevantie en ervaring worden gemeten door drie factoren te combineren: CTR (in dit geval hoeveel mensen een bepaald zoekresultaat uit de lijst aanklikken), bounce rate (hoeveel mensen er vanaf de landingspagina de website weer verlaten) en sessieduur.

In de eerste instantie kun je hiermee rekening houden door interessante content op een aantrekkelijke, overzichtelijke website te bieden. Dat is logisch, toch? Maar je kunt dit een stap verder trekken door goed stil te staan bij de klantreis, een insteek die SEO-experts wel eens te ver vinden gaan voor hun werkterrein. Maar de zoekende klant is zeker op reis. Probeer je dus in te leven in de intentie en positie van de gebruiker op het moment dat hij een zoekopdracht invoert. Wil hij alleen informatie of is hij klaar om een aankoop te doen? En welke content kan je op de website aanbieden om hem een stap vooruit te laten zetten op zijn reis? Deze manier van denken leidt niet alleen tot conversies, maar indirect ook tot een lager bounce-percentage waar de zoekmachines je voor zullen belonen.

3) Relevante context
Een andere ontwikkeling die al langer gaande is, maar die nog niet iedereen goed in de gaten heeft, is dat er meer nadruk komt op de relevantie van de context van de website als geheel. De zoekalgoritmes kijken niet alleen of een bepaalde pagina aansluit bij de zoekterm, maar ook of het domein waar deze pagina op staat relevant is en autoriteit heeft. Jouw gehele website moet dus één organisch en functioneel geheel zijn.

Datzelfde geldt ook voor jouw backlinks. Hoewel backlinks nog steeds meewegen, is dat vooral het geval voor links vanaf relevante websites met een hoge domein autoriteit. Daarmee behoort ook het kunstmatig planten van links tot de verleden tijd.

4) Mobile first
In het afgelopen najaar kondigde Google aan in 2017 te zullen starten met een mobile first index. Het is natuurlijk geen nieuws dat het mobiele internetverkeer het desktop-verkeer inhaalt. In 2015 maakte Google al bekend dat er in 10 grote landen voor het eerst meer zoekopdrachten via mobiele apparaten werden uitgevoerd dan via desktop computers. Bij de nieuwe mobiele index wordt de ranking van de mobiele versie van jouw website leidend boven de desktop-versie. Als je een responsive website hebt, zal dit niet zoveel uitmaken; jouw content komt immers overeen op de verschillende apparaten. Maar bedrijven die nog een aparte versie van hun website aanbieden voor mobiel, zullen goed moeten opletten welke content geïndexeerd gaat worden.

5) Voice search
Hand in hand met de verdere ontwikkeling van mobiel internetverkeer, spelen ook gesproken zoekopdrachten een steeds grotere rol. Denk hierbij aan zoekopdrachten via Siri, Cortana of Google Now. Vorig jaar stelde Google al dat 20 procent van hun mobiele zoekopdrachten via spraak werd ingevoerd.

Het belangrijkste aspect hiervan dat invloed heeft op SEO, is dat er via spraak vaker op volle zinnen wordt gezocht dan op losse zoekwoorden. Aandacht besteden aan longtail-zoektermen wordt dus steeds belangrijker.

Conclusie
Met Google’s aangekondigde mobile-first index, valt het ontbreken van goede mobiele content niet meer goed te praten. Ook de vindbaarheid via mobiele voice search verdient extra aandacht. De verdere ontwikkelingen van semantisch zoeken zorgt ervoor dat context steeds belangrijker wordt ten opzichte van individuele zoektermen. In 2017 mag je jouw content en webdesign geheel op de mens richten. Creëer een relevante en interessante website voor je bezoekers, dan zorgt de technologie van de zoekmachines wel voor de rest.

Facebook Comments
PREV

Ons digitale geheugen en het Google-effect

NEXT

Omvangrijke Marketing met Omvangrijke Data

WRITTEN BY:

After working as a marketing manager for a worldwide company for more then 5 years while running my own graphic design business on the side I decided that it was time for a change. I started Brainycloud Marketing in order to go back to the Marketing Basics while adding a little more psychology Meanwhile I like to write about health and lifestyle related things on the Dutch blog Leefjewel.nl. If you are interested in spreading some of your blog's content via this extra channel, do not hesitate to contact me. I'll be glad to help you out.